Οι ΗΠΑ «μπλόκαραν» κοινή δήλωση για την εκεχειρία στη Συρία

Οι ΗΠΑ «μπλόκαραν» κοινή δήλωση για την εκεχειρία στη Συρία

Οι ΗΠΑ «μπλόκαραν» την έκδοση κοινής δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προς στήριξη της συμφωνίας Πούτιν - Ερντογάν για εκεχειρία στην Ιντλίμπ, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.

H τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν με την έκδοση μιας κοινής δήλωσης που θα στήριζε τη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας που επιτεύχθηκε την Πέμπτη για κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ της Συρίας.

«Είναι πρόωρη», δήλωσε η αμερικανική πλευρά, απορρίπτοντας την κοινή δήλωση που ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε από τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη να υιοθετήσουν.

Η Ρωσία συσχέτισε το θέμα με τη βούληση των ΗΠΑ να υιοθετηθεί γρήγορα στο Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση, που τελεί υπό διαπραγμάτευση, η οποία επικυρώνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 29 Φεβρουαρίου μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν για το Αφγανιστάν. Οι Ρώσοι άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι θα αντιταχθούν σε αυτήν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) «Αρκετές χώρες δέχτηκαν ευμενώς» τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε την Πέμπτη μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση και ενώπιον των δημοσιογράφων ο Β. Νεμπένζια. «Θέλαμε μια δήλωση, αλλά εξαιτίας της θέσης μιας αντιπροσωπείας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», είπε με λύπη.

«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτή η συμφωνία πρακτικά, ποιος θα την ελέγχει;», δήλωσε από την πλευρά της η πρεσβευτής της Βρετανίας Κάρεν Πιρς. «Ποιος θα ελέγχει αυτά που συμβαίνουν δυτικά του Χαλεπίου και πιο σημαντικό, η συριακή κυβέρνηση την ενέκρινε επίσημα τη ρωσοτουρκική συμφωνία, και θα εφαρμόσει τους όρους της εκεχειρίας;», διερωτήθηκε.

«Μας ανησυχούν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν εκεί και θα θέλαμε να δούμε την εκεχειρία αυτή να επεκτείνεται έως τις ζώνες ασφαλείας στις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούν να επιστρέψουν και να επιβιώσουν», δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής Κρίστοφ Χόισγκεν. «Πρέπει να δούμε αν θα λειτουργήσει αυτό», διευκρίνισε.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τον πληθυσμό της περιοχής της Ιντλίμπ σε σχεδόν τρία εκατομμύρια, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι ανήλικοι. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην επαρχία.