Οι ΗΠΑ καθορίζουν παγκόσμια τιμή αναφοράς για το εμβόλιο κατά της Covid-19 σε συμφωνία με την Pfizer

Οι ΗΠΑ καθορίζουν παγκόσμια τιμή αναφοράς για το εμβόλιο κατά της Covid-19 σε συμφωνία με την Pfizer

Η αμερικανική κυβέρνηση όρισε μια τιμή αναφοράς (αντίστοιχη του εμβολίου της γρίπης) για το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού με μια συμφωνία ύψους 2 δισ. δολαρίων με τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech, κίνηση που πιθανότατα θα ασκήσει πίεση και σε άλλους παραγωγούς να υιοθετήσουν παρόμοιες τιμές, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αναλυτές του κλάδου.

Η συμφωνία, που συνδέεται με τη δημιουργία εγκεκριμένου προϊόντος, εξασφαλίζει αρκετές δόσεις για να εμβολιαστούν 50 εκατ. Αμερικανοί με κόστος περίπου 40 δολάρια ανά άτομο, τιμή αντίστοιχη με το εμβόλιο της γρίπης, και είναι η πρώτη συμφωνία του είδους της που προσφέρει μια εικόνα ως προς την τιμολόγηση των αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19.

Επιτρέπει επίσης σε κάποιες φαρμακοβιομηχανίες να επωφεληθούν από τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τον κόσμο από τον ιό που έχει προκαλέσει τον θάνατο 620.000 ατόμων παγκοσμίως.

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες συμφωνίες για εμβόλια που έχει υπογράψει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Pfizer και η BioNTech δεν θα λάβουν χρήματα έως ότου το εμβόλιό τους αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό στην κεντρική κλινική μελέτη μεγάλης κλίμακας που αναμένεται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα.

Οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις έχουν κλείσει συμφωνίες για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19, κάποιες εκ των οποίων περιλαμβάνουν εγγυημένη παράδοση συγκεκριμένων αριθμών δόσεων. Αυτή όμως είναι η πρώτη συμφωνία όπου αναφέρεται συγκεκριμένη τιμή για το τελικό προϊόν.

«Η μέση τιμή ενός εμβολίου κατά της γρίπης είναι 40 δολάρια», δήλωσε ο Πίτερ Πιτς, πρόεδρος του Κέντρου Ιατρικής Κοινής Ωφέλειας. «Αυτή η σύγκριση είναι θετική. Η τιμή βρίσκεται απολύτως στα όρια της λογικής».

Έως τώρα, τα κυριότερα από τα άλλα πειραματικά εμβόλια έχουν επιδείξει παρόμοια δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι καμία φαρμακοβιομηχανία δεν θα μπορέσει να επιβάλλει υπερβολικές χρεώσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να αγοράσει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσουν οι Pfizer και BioΝTech στην τιμή των 39 δολαρίων για τις δύο δόσεις ανά άτομο που απαιτούνται, ή 19,50 δολάρια ανά δόση.

Όλοι οι ειδικοί του χώρου της υγείας θεωρούν ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία είναι απαραίτητο να υπάρξουν αποτελεσματικά εμβόλια. Θα πρέπει ωστόσο να διατεθούν σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, και οι φαρμακοβιομηχανίες δέχονται ισχυρές πιέσεις για να μην επιχειρήσουν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη εκμεταλλευόμενες την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Με την τιμή των 40 δολαρίων ανά άτομο «οι παραγωγοί σίγουρα θα έχουν κέρδη», και τα ακαθάριστα κέρδη θα φτάνουν γύρω στο 60% με 80% σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές, δήλωσε ο αναλυτής Τζέφρι Πόρτζις. Τα ακαθάριστα κέρδη δεν περιλαμβάνουν το κόστος έρευνας και ανάπτυξης, που η Pfizer υπολογίζει ότι θα αγγίξει το 1 δισ. για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές και οι ειδικοί επί των τιμολογήσεων θεωρούν ότι η τιμή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με άλλα κοινά εμβόλια και συμφέρει τις κυβερνήσεις, δεδομένης και της απεγνωσμένης ανάγκης.

Η συμφωνία «μπορεί να καθορίσει μια σημαντική τιμή αναφοράς για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού», είπε ο Πόρτζις, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί εμβολίων πιθανότατα θα προσπαθήσουν να ορίσουν μια ενιαία τιμή σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρείες Pfizer, Moderna και Merck έχουν όλες δηλώσει ότι σκοπεύουν να πουλήσουν το εμβόλιό τους με κέρδος.

Οι κυβερνήσεις και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας για να εξασφαλίσουν προμήθειες από τις εταιρείες με τα πιο ελπιδοφόρα υποψήφια εμβόλια, παρόλο που δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιο θα αποδειχθεί πραγματικά αποτελεσματικό.

Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία Johnson & Johnson δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία, και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ορίσουν τιμή κόστους για το εμβόλιό τους όσο διαρκεί η πανδημία.

Η AstraZeneca έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου που αναπτύσσει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λαμβάνοντας 1,2 δισ. δολάρια προκαταβολικής χρηματοδότησης.