Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την μείωση των κόκκινων δανείων
A. Enria (EKT)

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την μείωση των κόκκινων δανείων

Την ανάγκη να επιταχύνουν οι ελληνικές τράπεζες τη διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών τους προκειμένου να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο τα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ESM) Αndrea Enria.

O ίδιος, μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της ίδρυσης ενός Πανευρωπαϊκού δικτύου «κόκκινων τραπεζών» (εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού) προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το επερχόμενο κύμα αύξησης δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία. Mάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού ο οποίος θα αποτρέπει τον επιμερισμό του κόστους που συνεπάγεται η λειτουργία τέτοιων εταιρειών μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. 

Έτσι, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, μπορεί να καμφθούν οι αντιρρήσεις που προβάλλουν ορισμένες κυβερνήσεις επικαλούμενες τον λεγόμενο «κίνδυνο αμοιβαίας ανάληψης Χρέους». 

Επιπροσθέτως όπως απεκάλυψε, αντίθετοι με την ιδέα της δημιουργίας μίας πανευρωπαικής «κακής τράπεζας» είναι και ορισμένοι τραπεζίτες, οι οποίοι κρίνουν ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για την αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη (σ.σ ο ίδιος έχει εκτιμήσει ότι η νέα γενιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να φθάσει το 1,4 τρισ. ευρώ), είναι αρκετά απαισιόδοξες.

Πιο αναλυτικά, για τις ελληνικές τράπεζες ο επικεφαλής του SSM αναγνώρισε ότι έχουν καταβάλει απίστευτες προσπάθειες και πρόοδο στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την προηγούμενη κρίση. «Έχουμε παρατηρήσει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 25 δισ. Ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια, αλλά ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια παραμένει πολύ υψηλότερος από ό,τι στην υπόλοιπη τραπεζική ένωση. Είναι 36,7% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με κάτω του 3% στη ζώνη του ευρώ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες».

Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ το οποίο συνέβαλε στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

«Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει το σχήμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού «Ηρακλής» το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν τιτλοποιήσεις και να ελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Χάρη σε αυτό το σχήμα έχει σημειωθεί πρόσφατα σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρα έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά. Ό,τι έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή», επισήμανε.

«Κατά τη γνώμη μου, οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την ακόμη ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμών τους. Δεν είναι η στιγμή να τηρήσουν στάση αναμονής. Γνωρίζουμε ότι η βαθιά ύφεση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και οι τράπεζες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομία. Πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα ως επείγον», υπόγράμμισε.

Εντούτοις προειδοποίησε ότι οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, καθώς η βαριά ύφεση που προκλήθηκε από το COVID-19 θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των δανείων τους . «Είναι επείγον ν΄αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε, δε, ότι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και η ενίσχυση του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέφερε:

«Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν πολύ αβέβαιες, οπότε δεν μπορούμε ακόμη να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι η ανάκαμψη από το πλήγμα, από το σοκ, της πανδημίας θα είναι πιο αργή από ό,τι είχαμε ελπίσει και ότι θα συνεχίσει να υπάρχει σημαντική συσσώρευση κόκκινων δανείων. Ελπίζω ότι αυτό το σενάριο δεν θα υλοποιηθεί, πιστεύω όμως πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η προηγούμενη κρίση μας δίδαξε ότι αν δεν εξυγιάνουμε γρήγορα τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν μια ταχύτερη ανάκαμψη και να βοηθήσουν τις οικονομίες μας να επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδα».

«Γενικά, οι εταιρείες διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού είναι εργαλεία που στο παρελθόν μπόρεσαν να ελευθερώσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών από κόκκινα δάνεια, επιτρέποντάς τους να στηρίξουν τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τις μεγαλύτερες εταιρείες. Είμαι πεπεισμένος ότι, για να είναι αποτελεσματική, μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες μιας χώρας να ωφελούνται από καλύτερες συνθήκες από ό,τι οι τράπεζες άλλης χώρας. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τις αρχές της τραπεζικής ένωσης», υποστήριξε.

«Γι' αυτό, είναι αναγκαία, κατά την άποψή μου, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε αυτόν τον τομέα, με βάση την οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συντονισμένη αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα εφόσον ανέκυπταν προβλήματα στην πορεία. Η ιδέα συνάντησε αντιρρήσεις από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Από την πλευρά των τραπεζών, ο κλάδος θεωρεί ότι είμαι πολύ απαισιόδοξος, ενώ εκείνοι έχουν μια πιο ρόδινη εικόνα για το μέλλον», σημείωσε.

«Ελπίζω, ειλικρινά, να έχουν δίκιο, εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι, ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, θα πρέπει ταυτόχρονα να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο. Και από την πλευρά των κυβερνήσεων, εκφράζεται η ανησυχία ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο είδος αμοιβαιοποίησης των ζημιών - δηλαδή μία κυβέρνηση να χρειαστεί να πληρώσει για τις ζημίες που καταγράφουν τράπεζες σε άλλο κράτος μέλος», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι, επειδή αυτή η διαταραχή δεν οφείλεται σε πλημμελή συμπεριφορά εκ μέρους των τραπεζών, θα ήταν λογικό να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απόκριση καθώς και κάποιο είδος επιμερισμού των ζημιών. Όμως αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση γι' αυτό, μπορούμε να το αποφύγουμε. Μπορούμε να έχουμε έναν μηχανισμό που να κατανέμει τις ζημιές στα κράτη μέλη όπου βρίσκονται οι τράπεζες και ωστόσο να επωφεληθούμε από μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε», κατέληξε.