Οι δύο «πληγές» του ΣΥΡΙΖΑ που ζαλίζουν τον Τσίπρα

Οι δύο «πληγές» του ΣΥΡΙΖΑ που ζαλίζουν τον Τσίπρα

Προφανώς και μετά από μία εκλογική ήττα και μάλιστα με «καθαρή» διαφορά, το οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα χρειάζεται έναν ικανό χρόνο προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Το πόσο μεγάλος ή μικρός είναι αυτός ο χρόνος κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας περάσει δώδεκα μήνες από την ήττα στις κάλπες του Ιουλίου 2019, θα έπρεπε σιγά σιγά να είχε αρχίσει η ώρα της αναδιοργάνωσης.

Φαίνεται όμως πως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως καταγράφουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με τελευταία αυτή της MARC, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει ώστε να φέρει το κόμμα του ξανά σε απόσταση βολής από την ΝΔ.

Πέρα όμως από την μεγάλη διαφορά που καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου, στοιχείο που πολλές φορές δεν είναι το πρωτεύον, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση καταγράφει τις δύο βασικές «πληγές» της Κουμουνδούρου. Δύο «καυτά» ζητήματα που θα πρέπει να επιλύσει άμεσα ο κ. Τσίπρας εάν επιθυμεί να απειλήσει ξανά το κυβερνών κόμμα. 

- Από την μία, ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019, αυτή την περίοδο δηλώνουν αναποφάσιστοι. Με άλλα λόγια εάν γίνονταν αύριο εκλογές δεν γνωρίζουν αν θα ψήφιζαν ξανά τον κ. Τσίπρα. Όλα αυτά, μάλιστα, μόλις δώδεκα μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές. 

- Από την άλλη, η δημοσκόπηση της MARC αλλά και παρόμοιες έρευνες επιβεβαιώνουν πως ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θα στήριζαν την ΝΔ. Ένα εύρημα που δυνητικά και με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να υφίσταται, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον κ. Τσίπρα. 

Έναν χρόνο λοιπόν μετά τις κάλπες και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην έχει ακόμα αντιληφθεί ή να μην θέλει να καταλάβει γιατί έχασε τις εκλογές. Μοιάζει να μην μπορεί να λάβει το μήνυμα της κάλπης, αφού συνεχίζει το ίδιο μοτίβο μιας αντιπολίτευσης που έχει κουράσει ακόμα και αρκετούς από αυτούς που τον στήριξαν.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτές την περίοδο αποτελούν χωρίς αμφιβολία «καμπανάκια» για τον πρώην πρωθυπουργό. Προειδοποιήσεις για αλλαγή τακτικής αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, βυθίζεται περισσότερο σε δημοσκοπικά ποσοστά που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία σκορπίζουν. 

Την ίδια ώρα, υπάρχει και μία λεπτομέρεια, που αφορά το Μέγαρο Μαξίμου. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι «φωτογραφία της στιγμής», δεν ισοδυναμούν όμως με εκλογικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια ενθουσιασμοί και πανηγυρισμοί δεν χωρούν. Πολλώ δε μάλλον φαινόμενα αλαζονείας...