Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας μπλόκαραν το «μίνι» πακέτο στήριξης των Ρεπουμπλικάνων

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας μπλόκαραν το «μίνι» πακέτο στήριξης των Ρεπουμπλικάνων

Oι Δημοκρατικοί της Γερουσίας των ΗΠΑ καταψήφισαν το προτεινόμενο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για την στήριξη της οικονομίας της χώρας ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων. 

Η πρόταση του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ έλαβε 52 ψήφους έναντι 47, χρειαζόταν όμως 60 για να εγκριθεί. Το νομοσχέδιο προέβλεπε κονδύλια ύψους 300 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, νέων δανείων μικρών επιχειρήσεων, σχολικής χρηματοδότησης και χρημάτων για δοκιμές, θεραπεία και εμβόλια του Covid-19.

Σε κοινή δήλωση τους, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελοζι και ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ανέφεραν ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας έφεραν ένα ακόμα νεκρό νομοσχέδιο που δεν βγάζει πουθενά».

Η βασικότερη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η επέκταση του βοηθήματος ανεργίας, το οποίο έληξε στα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς τα 600 αναγκαία δολάρια ανά εβδομάδα. Το νομοσχέδιο Μακόνελ προέβλεπε 300 δολάρια την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να εμπεριέχει την αποστολή εκ νέου επιταγών ύψους 1.200 δολαρίων σε εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία πλήττονται βαριά από την πανδημία του κορονοϊου. 

Παρότι το νομοσχέδιο δεν εγκρίθηκε, τα αμερικανικά μέσα θεωρούν την εξέλιξη αυτή νίκη για τον Μιτς Μακόνελ, δεδομένου ότι πριν ένα μήνα τουλάχιστον 25 Γερουσιαστές δήλωναν αντίθετοι σε οποιοδήποτε νέο πακέτο στήριξης.