ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2026η
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

Κοινό άρθρο Μπλίνκεν-Όστιν: Οι διεθνείς συμμαχίες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για τις ΗΠΑ και τον πλανήτη

Οι διεθνείς συμμαχίες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για τις ΗΠΑ και τον πλανήτη

Καθώς οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στην αποκατάσταση των σχέσεών τους με άλλες χώρες τους πρώτους μήνες της θητείας του προέδρου Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν χαρακτήρισαν τις διεθνείς συμμαχίες ως «πολλαπλασιαστικες δυνάμεις» σε κοινό τους άρθρο στην The Washington Post.

Λίγο αφότου ο πρόεδρος Μπαιντεν είχε τη πρώτη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Ινδίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, ο Όστιν και ο Μπλινκεν οι οποίοι αναμένεται να μεταβούν στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα τις επόμενες ημέρες, σημείωσαν από κοινού ότι επιθυμούν «να τονίσουν γιατί οι συμμαχίες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια».

«Οι συμμαχίες μας είναι αυτό που οι στρατιωτικοί μας αποκαλούν πολλαπλασιαστές δύναμης», έγραψαν οι δύο αξιωματούχοι. «Μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα μαζί τους από όσα θα μπορούσαμε χωρίς αυτούς. Καμία χώρα στον πλανήτη δεν έχει το δίκτυο συμμαχιών και συνεργασιών όπως η δική μας», συνέχισαν για να καταλήξουν ότι «θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος να αγνοήσουμε αυτές τις σχέσεις».

Ο Μπλινκεν και ο Όστιν υποστήριξαν οτι ότι οι συμμαχίες με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα συμβάλλουν στην «ασφάλεια και ευημερία», συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης απάντησης σε απειλές όπως η Βόρεια Κορέα.

«Όπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν με διπλωματία, γιατί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», έγραψαν οι υπουργοί.