Οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν γνωστοποιήσει πότε θα ανοίξει ξανά το σημείο διέλευσης προσφύγων

Οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν γνωστοποιήσει πότε θα ανοίξει ξανά το σημείο διέλευσης προσφύγων

Κλειστό παραμένει από χθες το απόγευμα το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης - Γευγελής, μετά από σχετική απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ.

Όπως έγινε γνωστό, οι αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν στην ενέργεια αυτή ύστερα από ειδοποίηση που έλαβαν από τη Σλοβενία για σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της τελευταίας.

Η Σλοβενία ζήτησε από την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την κατεύθυνση τρένων προς το έδαφός της μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Όπως ανέφεραν από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, ένας δεύτερος λόγος για το γεγονός ότι η διέλευση έχει διακοπεί, είναι οι καινούριες οδηγίες από ορισμένες χώρες της Ε.Ε. να επιτρέπουν την είσοδο στο έδαφός τους μόνο στους πρόσφυγες, στα έγγραφα των οποίων αναγράφεται η τελική χώρα προορισμού τους. 

Οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν ενημερώσει πότε θα ανοίξουν και πάλι το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης - Γευγελής.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι το προσωρινό αυτό κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης - Γευγελής ίσως αποτελεί κι ένα είδος "πρόβας" γι'' αυτό που αναμένεται να ακολουθήσει από την 1η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία η Γερμανία, η Αυστρία και η Σλοβενία σχεδιάζουν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους ώστε να περιορίσουν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ