7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Ινδία - Kορονοϊός: Οι αρχές ανακοίνωσαν 3.460 θανάτους και 165.000 νέα κρούσματα

Οι αρχές ανακοίνωσαν 3.460 θανάτους και 165.000 νέα κρούσματα

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα τη μικρότερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού εδώ και 46 ημέρες, με 165.553 περιστατικά να καταγράφονται τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 3.460.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει τις 27,9 εκατ., ενώ ο αριθμός των νεκρών είναι πλέον 325.972, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, το lockdown που έχει επιβληθεί λόγω της Covid-19 στην πρωτεύουσα της Ινδίας παρατάθηκε για μια ακόμα εβδομάδα, ως την 7η Ιουνίου. Ωστόσο, οι περιορισμοί χαλάρωσαν για δύο κλάδους: τις μεταποιητικές και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

«Το lockdown, που επρόκειτο να λήξει τη Δευτέρα, θα ισχύει έως τις 7 Ιουνίου», δήλωσε αξιωματούχος. «Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν και πάλι θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τα προληπτικά μέτρα για την COVID-19 και να κατανέμουν (το προσωπικό σε) βάρδιες. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους θα υπόκεινται σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους για την COVID-19 από τις αρχές», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Δελχί Άρβιντ Κετζριουάλ είπε ότι η ινδική πρωτεύουσα έθεσε υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της COVID-19 και η πόλη θα ξεκινήσει τώρα τη διαδικασία σταδιακής άρσης του lockdown από την επόμενη εβδομάδα. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η μάχη απέναντι στην πανδημία δεν έχει τελειώσει.

«Η κατάσταση με την COVID-19 στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Δελχί αξιολογήθηκε και πάλι και διαπιστώθηκε ότι, αν και ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 και ο δείκτης θετικότητας μειώνονται, η κατάσταση συνεχίζει να είναι επισφαλής. Κατά συνέπεια, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να σπάσει ο κύκλος μετάδοσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας χρειάζεται να παραταθεί για μία ακόμα εβδομάδα στην περιοχή (εκτός από τις απαραίτητες δραστηριότητες/υπηρεσίες), επιτρέποντας την επαναλειτουργία ορισμένων απαγορευμένων δραστηριοτήτων σταδιακά σε περιοχές εκτός των ζωνών απομόνωσης για τη γενικότερη ευημερία των πολιτών στο Δελχί», ανέφερε διαταγή του Κετζριουάλ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Υπογραμμίζεται ότι η τοπική κυβέρνηση θα αποφασίζει κάθε εβδομάδα, με βάση τις συστάσεις των ειδικών και λαμβάνοντας υπόψη την κοινή γνώμη, εάν θα συνεχίσει το lockdown ή θα προχωρά σε χαλάρωση μέτρων. «Σε κανέναν δεν αρέσει το lockdown. Δεν είμαστε υπέρ του lockdown. Αλλά εάν τα κρούσματα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται, τότε η διαδικασία άρσης των περιορισμών θα πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Κετζριουάλ.

Η περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας τέθηκε σε ολικό lockdown το βράδυ της 19ης Απριλίου, το οποίο έκτοτε παρατείνεται.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η εμβολιαστική εκστρατεία της Ινδίας ξεκίνησε στις 16 Ιανουαρίου και σε όλη τη χώρα έχουν χορηγηθεί πάνω από 208 εκατ. δόσεις εμβολίων. Προχθές Παρασκευή χορηγήθηκαν 3.062.747 δόσεις.

Η τρίτη φάση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 σκοπό έχει να καλύψει όλους τους πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω, όμως σε όλη την Ινδία γίνεται αισθητή οξεία έλλειψη δόσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ