Οι αναγνώσεις της περιοδείας Μπάιντεν στην Ευρώπη

Οι αναγνώσεις της περιοδείας Μπάιντεν στην Ευρώπη

Όσο κι αν οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ του Μπάιντεν και του Τζόνσον δεν προδιέθεταν για το καλύτερο αποτέλεσμα, το σκηνικό της συνάντησης τους έδειχνε πως η συνάντηση θα είχε θετικές ειδήσεις.

Ο «φρέσκος άνεμος» της Κορνουάλης έδειξε την «απόλυτη αρμονία» σε πληθώρα ζητημάτων από τα εμβόλια μέχρι την κλιματική αλλαγή, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε η θετική προδιάθεση για τη διατήρηση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για τη Βόρεια Ιρλανδία, έπειτα από το Brexit.

Η επόμενη συνάντηση του Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να είναι με τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Γουίνσδορ, με τον Αμερικάνο Πρόεδρο να παραμένει πιστός στις παραδόσεις.

Έπειτα θα συμμετάσχει την Παρασκευή, για πρώτη φορά, σε σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), στον απόηχο της συμφωνίας για έναν παγκόσμιο εταιρικό φόρο.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τετραετία Τραμπ έχει αφήσει το στίγμα της στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απομάκρυνση της Ευρώπης έδωσε ελεύθερο πεδίο στην Κίνα να διεισδύσει στη Γηραιά Ήπειρο. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωνε τη θητεία του και λίγο πριν αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν, η Κίνα υπέγραψε μία μεγάλη συμβολική επενδυτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από καιρό, η νέα προεδρία του Τραμπ δεν είχε δεδομένη τη συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η εκπεφρασμένη πρόθεση του Μπάιντεν ήταν η αναθέρμανση των ευρωατλαντικών σχέσεων. Ωστόσο, η Κίνα υπάρχει ως βασικό φόντο των συναντήσεων του στην Ευρώπη, όσο κι αν ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να μην το αναδεικνύει, προτάσσοντας τις κοινές δημοκρατικές αξίες με την Ευρώπη. Η επικράτηση στον ανταγωνισμό μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα αποτελέσει το βασικό διακύβευμα το επόμενο διάστημα

Στην τελευταία του συνάντηση, πάντως ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη.

Πέρα από τα μακροχρόνια ζητήματα που σκιάζουν τους πάλαι ποτέ μονομάχους του Ψυχρού Πολέμου, όπως τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές και τη διαμάχη στην Ουκρανία, θα υπάρχουν νέα ανοικτά θέματα.

Η καταδίκη του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, τη μεταχείριση του οποίου έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα η Ευρώπη, θα βαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα. Εκεί είναι μάλλον απίθανο να υπάρχουν θετικές ειδήσεις για μία μεγάλη συμφωνία.