Οι αγορές έχουν λόγους να διορθώσουν, ο χρυσός όχι

Οι αγορές έχουν λόγους να διορθώσουν, ο χρυσός όχι

[email protected] 

Αναθάρρησαν χθες όσοι ευελπιστούν να βρουν οι αγορές τον δρόμο της επανασύνδεσης τους με την οικονομία, αλλά υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες πως είναι νωρίς ακόμα για προσδοκίες μιας σοβαρής διόρθωσης. 

Όχι ότι δεν υπάρχουν άπειροι πλέον λόγοι, οι οποίοι μάλιστα βαίνουν αυξανόμενοι. Η επενδυτική κοινότητα όμως αδυνατεί προς το παρόν να αποχωριστεί το ναρκωτικό της αιώνιας επενδυτικής "λιακάδας" που έχουν απλόχερα χαρίσει οι Κεντρικές Τράπεζες, αδιαφορώντας για τον όποιο ηθικό κίνδυνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία στο τέλος της ημέρας του χρηματοοικονομικού μας συστήματος.

Η χθεσινή διόρθωση λοιπόν εκτονώθηκε μόλις μέχρι τον κινητό μέσο των 21 ημερών για τη μητέρα των αγορών, με το αληθινό τεστ να κρύβεται πέριξ του 30αρη, όπερ η ζώνη των  3150-3169 μονάδων. Τα ιδιαίτερα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν αν και έδειξαν τρομακτική υποχώρηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και  διατήρηση της ανεργίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, λίγο πολύ ήταν αναμενόμενα. Μάλιστα οι αναλυτές τα περίμεναν ακόμα χειρότερα.

Τα μέτρα περιορισμού που υιοθέτησαν οι αμερικανικές πολιτείες για την ανάσχεση της επιδημίας βύθισαν την  αμερικανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, με τους αναλυτές να είναι προετοιμασμένοι για απώλειες ακόμα και της τάξης του 34,7%.

Η  υποχώρηση της προσωπικής κατανάλωσης, των εξαγωγών, των αποθεμάτων, των επενδύσεων και των δαπανών διατηρεί ψηλά τον αριθμό των ανέργων, με το σύνολο των Αμερικανών που έχουν βρεθεί ήδη εκτός της αγοράς εργασίας να ξεπερνά πλέον τα 50 εκατομμύρια.
Λίγο πολύ όμως και τα νούμερα για την ανεργία ήταν αναμενόμενα.

Γιατί έπεσαν λοιπόν χθες οι αγορές;

Πολλοί ψάχνουν τον ύποπτο στην προσπάθεια του αμερικανού Προέδρου για έναν εντυπωσιακό αντιπερισπασμό της κοινής γνώμης από τα βεβαρημένα μακροοικονομικά στοιχεία, μέσω ανάρτησης στο Twitter περί πρότασης να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, με τη δικαιολογία ότι η ψήφος δια αλληλογραφίας που προτείνουν κάποιες πολιτείες, θα οδηγήσει στις πιο ανακριβείς και νόθες εκλογές της αμερικανικής ιστορίας. 

Όμως οι άνθρωποι των αγορών γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια απόφαση είναι αποκλειστικότητα του Κογκρέσου, οπότε οι λόγοι της χθεσινής αναμπουμπούλας  βρίσκονται αλλού.

Οι αγορές έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα  προς το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Υπενθυμίζουμε ότι οι  διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών, Δημοκρατικών και Λευκού Οίκου συνεχίζονται, χωρίς όμως να καταγράφεται σημαντική πρόοδος, γεγονός που αρχίζει να αγχώνει τους επενδυτές μιας και τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λήγουν τέλη Ιουλίου

Συνήθως πάντως τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι Κεντρικές Τράπεζες «υπακούν» στις επιταγές των αγορών. Βλέπετε οι παράπλευρες απώλειες μιας διόρθωσης θα είναι τεράστιες, με πολλούς αποδέκτες, από την πλειοψηφία των αμερικάνικων νοικοκυριών, μέχρι τα συνταξιοδοτικά ταμεία ανά τον κόσμο. Οι λάτρεις του short λοιπόν ας περιμένουν να πάρει τάση η χθεσινή κίνηση, πριν αρχίζουν να ελπίζουν.

Σταθερή αξία, ασφαλές καταφύγιο και αγαπημένο hedging ο χρυσός 

Διορθωτική και η χθεσινή μέρα και για τον χρυσό, όμως η αλήθεια είναι ότι όλοι οι παράγοντες που ευθύνονται για το ράλι του πολύτιμου μετάλλου εξακολουθούν να υφίστανται.

Καταρχήν, τα μακροοικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ένα πράγμα. Τα χαμηλά - αρνητικά επιτόκια, όπως και η ποσοτική χαλάρωση θα μας συντροφεύουν για πολύ καιρό ακόμα, καθώς η ύφεση που διατρέχει τις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη καθιστά προς το παρόν ανέφικτη την οποιαδήποτε σύσφιξη.

Τα χαμηλά όμως επιτόκια έχουν οδηγήσει σε αρνητικές αποδόσεις ένα μεγάλο μέρος των ασφαλών στοιχείων του ενεργητικού, αποτελώντας  έναν ακόμα υποστηρικτικό παράγοντα για τον χρυσό, παρά το πρόσφατο ράλι. Βλέπετε, όσο ο  κόσμος των  ομολόγων αδυνατεί να διατηρήσει την αγοραστική του δύναμη, η ελκυστικότητα των μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν αυτή την αγοραστική ισχύ θα αυξάνεται.

Επιπλέον, ο χρυσός υπεραποδίδει ως ένα μεγάλο βαθμό, ακριβώς  γιατί αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο hedging έναντι των κινδύνων στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Με την πανδημία να περνά στο δεύτερο επιδημικό κύμα σε πολλά σημεία του πλανήτη, την στιγμή που οι ΗΠΑ διανύουν ακόμα το πρώτο, οι μαύροι κύκνοι πληθαίνουν και μαζί τους αυξάνονται και οι ανάγκες για αντιστάθμιση και επενδυτικά καταφύγια.

Για να χρησιμοποιήσουμε και τη γλώσσα των διαχειριστών, o χρυσός πλέον είναι χρήμα χωρίς σύνορα που λειτουργεί ως τελικό απόθεμα και ασφαλές καταφύγιο σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Τέλος, θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στην παραδοσιακά αντίθετη σχέση του χρυσού με το δολάριο. Να υπενθυμίσουμε ότι η αντιθετική σχέση δολαρίου-μετάλλων οφείλεται κυρίως στην τιμολόγηση τους στο αμερικανικό νόμισμα.Το ισχυρό δολάριο καθιστά την αγορά πολύτιμων μετάλλων ακριβότερη για τους εκτός ΗΠΑ επενδυτές, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν μεγάλο παράγοντα μειωμένης ζήτησης και το αντίστροφο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για άλλους ακόμα ουσιαστικότερους τους οποίους θα εμβαθύνουμε σε εκτενή μας ανάλυση αυτό το Σαββατοκύριακο στον Φιλελεύθερο, η πρόσφατη διόρθωση του χρυσού –η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί τουλάχιστον έως τα 1740-1.780 δολάρια/ουγγιά- είναι φυσιολογική κάτω από το πρίσμα της κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών, ενώ οι πιθανότητες η πορεία του κίτρινου μετάλλου να είναι ακόμα πιο συναρπαστική, είναι με το μέρος των long.

Αποποίηση Ευθύνης
 Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.