«Όχι» της Deutsche Bank στο αίτημα Γερουσιαστών για τον Τραμπ

«Όχι» της Deutsche Bank στο αίτημα Γερουσιαστών για τον Τραμπ

H Deutsche Bank απέρριψε αίτημα επιφανών Αμερικανών γερουσιαστών για παροχή πληροφοριών για τις πρόσφατες επιχειρηματικές συναλλαγές της με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τέσσερις γερουσιαστές των Δημοκρατικών, με πρώτη την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, είχαν απαιτήσει στις αρχές του μήνα λεπτομέρειες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, για τις συναλλαγές της τράπεζας φέτος με τον Τραμπ και τις επιχειρήσεις της οικογένειάς του.

Οι γερουσιαστές ανησυχούν πως η τράπεζα μπορεί να δίνει στην οικογένεια προνομιακή μεταχείριση στις αποπληρωμές δανείων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που η ίδια η Deutsche Bank παραμένει υπό έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο νομικός σύμβουλος της Deutsche, με επιστολή της 24ης Απριλίου, απέρριψε το αίτημα των γερουσιαστών, για λόγους ιδιωτικότητας.

Το θέμα των δηλώσεων Τραμπ έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, μετά την επίμονη άρνηση του προέδρου να κοινοποιήσει το περιεχόμενό τους.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως, έχει διατάξει έρευνα για τα οικονομικά του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει αν χρησιμοποίησε Ρώσους επενδυτές για να «ξεπλύνει» κεφάλαια μέσω των ιδιοκτησιών του. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Αντικατασκοπείας της Γερουσίας επιδιώκει να ανακαλύψει αν ο Τραμπ έχει οικονομικές δοσοληψίες με ξένες δυνάμεις, που θα τον έκαναν ευάλωτο σε εκβιασμό.

Η Deutsche Bank είναι εδώ και χρόνια ο κύριος δανειστής του Τραμπ, δανείζοντας στον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ και την οικογένειά του περισσότερα από 350 εκατ. δολάρια μεταξύ 2011 και 2016. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, καθώς και οι δύο γιοι και η κόρη του Ιβάνκα, κατέθεσαν αγωγή στα αστικά δικαστήρια της Νέας Υόρκης, ζητώντας από την τράπεζα να μην κοινοποιήσει τα στοιχεία αυτά.