Στ. Μνούτσιν: «Όχι» σε επαναγορά χρέους, θα εκμεταλλευθούμε τα χαμηλά επιτόκια

«Όχι» σε επαναγορά χρέους, θα εκμεταλλευθούμε τα χαμηλά επιτόκια

Δεν συντρέχει κάποια ανάγκη να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε επαναγορά χρέους τους, δήλωσε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτσιν, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να προβεί σε μακροχρόνιο δανεισμό προκειμένου να κλειδώσει τα χαμηλά επιτόκια και να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

«Ένας από τους λόγους που αισθάνομαι άνετα να ξοδεύουμε όλα αυτά τα χρήματα είναι επειδή τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά. Και εκμεταλλευόμαστε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Μνούτσιν, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αναχρηματοδοτήσουν όλο το χρέος τους προκειμένου να κρατήσουν τα χαμηλά επιτόκια.

Ο Στ. Μνούτσιν ανέφερε επίσης ότι «λόγω του μεγέθους του χρέους που έχουμε βραχυπρόθεσμα και το ποσό του χρέους που χρησιμοποιούμε για αυτά τα ελλείμματα, θεωρώ ότι έχουμε τεράστιες ευκαιρίες χωρίς να χρειαστεί να προβούμε σε εξαγορά χρέους».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ένα σχέδιο για δανεισμό 3 ρεκόρ ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου, ώστε να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα οικονομικής διάσωσης που εκπονήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και για να καλυφθεί η τεράστια μείωση των εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο εξέδωσε και ένα νέο 20ετές ομόλογο για την παράταση των προθεσμιών.