Ο Τραμπ δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα για να μην επικυρωθεί ο Μπάιντεν ως νικητής των εκλογών

Ο Τραμπ δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα για να μην επικυρωθεί ο Μπάιντεν ως νικητής των εκλογών

Με τις ημερομηνίες-ορόσημο εντός του Δεκεμβρίου για την επικύρωση του Τζο Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών να πλησιάζουν, ο Τραμπ και η νομική του ομάδα, δίνουν την ύστατη μάχη προκειμένου να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα. 

Όλες οι αμερικανικές πολιτείες οφείλουν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου να έχουν επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, προκειμένου στις 14 του ίδιου μήνα να συγκληθεί το Εκλεκτορικό Κολέγιο. Έτσι λοιπόν, ο Τραμπ και η νομική του ομάδα έχουν επικεντρωθεί στις τρεις πολιτείες του λεγόμενου «μπλε τείχους»: το Ουισκόνσιν, την Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν.

Στο Ουισκόνσιν, η Εκλογική Επιτροπή διέταξε επισήμως μια μερική επανακαταμέτρηση, λαμβάνοντας 3 εκατομμύρια δολάρια από την καμπάνια για να καλυφθούν τα λειτουργικά κόστη σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία επικαλούνται τα δίκτυα CNN και ABC. Η εντολή της επιτροπής απαιτεί από τα διοικητικά συμβούλια των κομητειών του Ντέιν και του Μιλγουόκι να ολοκληρώσουν την επανακαταμέτρηση έως την Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου.

Το Ντέιν και το Μιλγουόκι είναι προπύργια των Δημοκρατικών. Προς το παρόν, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται μπροστά από τον Τραμπ με περισσότερες από 20.000 ψήφους, διαφορά την οποία εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν δύσκολο να ανατραπεί.

Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση παίρνει την πιο δραματική τροπή στο Μίσιγκαν, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε στον Λευκό Οίκο δύο τοπικούς βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Αυτό γιατί, η επιτροπή της Κομητείας του Γουέιν ψήφισε υπέρ της επικύρωσης των αποτελεσμάτων, αφού όμως αρχικά οι δύο Ρεπουμπλικάνοι εκπρόσωποί της αρνήθηκαν να τα επικυρώσουν σε αυτήν την κομητεία η οποία περιλαμβάνει και το Ντιτρόιτ, τη μεγαλύτερη πόλη.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την κομητεία Γουέιν με ποσοστό 68% έναντι 31% του Τραμπ. Οι δύο Ρεπουμπλικανοί λένε τώρα ότι ανακάλεσαν τις ψήφους τους. Όμως, αξιωματούχοι της Πολιτείας υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται και ότι η επικύρωση είναι επίσημη.

Στην Πενσυλβάνια, η εκστρατεία του Προέδρου Τραμπ κατέθεσε αγωγή την Τετάρτη σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ανακηρυχθεί νικητής στη πολιτεία και ότι το κρατικό νομοθετικό σώμα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους θα πρέπει να αποστείλει τους δικούς του εκλέκτορες στο Κολέγιο.