Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις Μπόλτον: Ο Τραμπ δεν ήξερε τι είναι η Φινλανδία - Επικίνδυνος για τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ δεν ήξερε τι είναι η Φινλανδία - Επικίνδυνος για τις ΗΠΑ

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από τις αποκαλύψεις του βιβλίου του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον για τους 17 μήνες στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ABC News με αφορμή το βιβλίο ο Μπόλτον είπε:

«Δεν νομίζω ότι είναι κατάλληλος για τη θέση. Δεν νομίζω ότι έχει την ικανότητα να εκτελεί τη δουλειά του προέδρου. Πραγματικά δεν υπάρχει καμιά κατευθυντήρια αρχή που να μπορούσα να διακρίνω εκτός από το "Τι είναι καλό για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ"», αναφέρει ο Μπόλτον σε ένα τρέηλερ της συνέντευξης η οποία θα δημοσιευθεί πλήρως την Κυριακή.

Σε αποσπάσματα του βιβλίου, που έχουν κυκλοφορήσει μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες όπως η New York Times, Washington Post και Wall Street Journal, ο Μπόλτον κάνει μια σειρά αποκαλύψεις για τον πρόεδρο που κάθε άλλο παρά κολακευτικές μπορούν να θεωρηθούν.

Ο Μπόλτον περιγράφει με λεπτομέρειες κάποια εντυπωσιακά γνωστικά κενά του Τραμπ. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, ο Τραμπ φαινόταν να μην έχει στοιχειώδεις γνώσεις για τη Βρετανία, ρωτώντας την πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι «ω, είστε πυρηνική δύναμη;».

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο Μπόλτον, ο Τραμπ κάποια στιγμή ρώτησε αν η Φινλανδία ήταν μέρος της Ρωσίας ενώ επανειλημμένως μπέρδευε τον νυν με τους πρώην προέδρους του Αφγανιστάν.

Ένα από τα περιστατικά που επικαλείται η Washington Post περιλαμβάνει μια συζήτηση, το 2018, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε μια τουρκική εταιρεία που βρισκόταν υπό διερεύνηση στις ΗΠΑ, αλλά "ήταν αθώα".

Επιπλέον ο Τραμπ φέρεται να ζήτησε τη στήριξη της Κινεζικής ηγεσίας για να βελτιώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του σύμφωνα με το απόσπασμα το οποίο επικαλείται η εφημερίδα New York Times.

Ο Μπόλτον, στο βιβλίο του για την περίοδο του στον Λευκό Οίκο, αναφέρει ακόμα ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον ομόλογό του Σι Τζινπινγκ να αγοράσει μεγάλες ποσότητες σόγιας, σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων τα οποία παράγονται σε κρίσιμες για την επανεκλογή του πολιτείες, βάση του αντιτύπου που έχει στην κατοχή του το αμερικανικό μέσο.

Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να μπλοκάρει την κυκλοφορία του βιβλίου του Μπόλτον έχοντας προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Στο κείμενο της προσφυγής, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διατυπώνεται το επιχείρημα ότι ο Μπόλτον δεν υπέβαλε το χειρόγραφό του στην προεδρία για έγκριση και κατά συνέπεια τελεί "καθαρά σε παραβίαση των όρων της σύμβασης εργασίας του και της πρόσβασής του σε άκρως απόρρητες πληροφορίες".

Ο Μπόλτον ο οποίος θεωρούνταν άνθρωπος του κύκλου του Τζορτζ Μπους του Νεότερου αλλά διετέλεσε σύμβουλος του Τραμπ σημειώνει μεταξύ άλλων "Δεν τον ενδιέφερε αν θα έβλαπτε την χώρα παρά μόνο αν θα εκλεγόταν ξανά".

Σημειώνεται ότι στο χειρόγραφο, μέρος του οποίου επικαλέστηκε η εφημερίδα New York Times τον Φεβρουάριο, ο Μπόλτον αναφέρεται στην υπόθεση του εμπλοκής του Ντόναλντ Τραμπ με την Ουκρανία. Σύμφωνα με την αφήγηση του Μπόλτον, ο Τραμπ ήθελε να συνεχίσει να παρακρατά τα σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μέχρις ότου ο ηγέτης της χώρας συμφωνήσει να ανακοινώσει έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, και του γιου του, Χάντερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει στο Twitter μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας για τον Μπόλτον ότι "είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να εγκριθεί στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δεν ήταν πουθενά και με παρακαλούσε για μια θέση. Παρότι μου έλεγαν το αντίθετο, τον διόρισα. Τον έδιωξα όμως  γιατί αν τον είχα ακούσει, θα είχαμε προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο. Φεύγει και αμέσως γράφει ένα βιβλίο. Όλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ποιος θα το έκανε αυτό;".