Ο Τραμπ ζήτησε την βοήθεια του Σι Τζινπίνγκ για τις εκλογές του 2020
«Βόμβα» Μπόλτον

Ο Τραμπ ζήτησε την βοήθεια του Σι Τζινπίνγκ για τις εκλογές του 2020

Την στήριξη της Κινεζικής ηγεσίας για να βελτιώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του φέρεται να ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον το οποίο επικαλείται η εφημερίδα New York Times.

Ο Μπόλτον στο βιβλίο του για την περίοδο του στον Λευκό Οίκο αναφέρει ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να αγοράσει μεγάλες ποσότητες σόγιας, σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων τα οποία παράγονται σε κρίσιμες για την επανεκλογή του πολιτείες, βάση του αντιτύπου που έχει στην κατοχή του το αμερικανικό μέσο.

Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να μπλοκάρει την κυκλοφορία του βιβλίου του Μπόλτον έχοντας προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Στο κείμενο της προσφυγής, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διατυπώνεται το επιχείρημα ότι ο Μπόλτον δεν υπέβαλε το χειρόγραφό του στην προεδρία για έγκριση και κατά συνέπεια τελεί «καθαρά σε παραβίαση των όρων της σύμβασης εργασίας του και της πρόσβασής του σε άκρως απόρρητες πληροφορίες».

Ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster, που έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα, διαβεβαιώνει πως ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας συνεργάστηκε με την προεδρία, τροποποίησε το αρχικό χειρόγραφο του και πήρε υπόψη του τις «ανησυχίες» της. 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του εκδοτικού οίκου, ο Μπόλτον, που παρέμεινε στο αξίωμα στρατηγικής σημασίας στον Λευκό Οίκο από τον Απρίλιο του 2018 ως τον Σεπτέμβριο του 2019, περιγράφει στο βιβλίο του ότι ο πρόεδρος έπαιρνε όλες τις αποφάσεις του «καθοδηγούμενος από υπολογισμό για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του».

Ο Μπόλτον ο οποίος θεωρούνταν άνθρωπος του κύκλου του Τζορτζ Μπους του Νεότερου αλλά διετέλεσε σύμβουλος του Τραμπ σημειώνει μεταξύ άλλων «Δεν τον ενδιέφερε αν θα έβλαπτε την χώρα παρά μόνο αν θα εκλεγόταν ξανά».

Σημειώνεται ότι χειρόγραφο μέρος του οποίου επικαλέστηκε η εφημερίδα New York Times τον Φεβρουάριο, ο Μπόλτον αναφέρεται στην υπόθεση του εμπλοκής του Ντόναλντ Τραμπ με την Ουκρανία. Σύμφωνα με την αφήγηση του Μπόλτον, ο Τραμπ ήθελε να συνεχίσει να παρακρατά τα σχεδόν 400 εκατ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μέχρις ότου ο ηγέτης της χώρας συμφωνήσει να ανακοινώσει έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, και του γιου του, Χάντερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει στο Twitter μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας για τον Μπόλτον «Είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να εγκριθεί στην θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δεν ήταν πουθενά και με παρακαλούσε για μια θέση. Παρότι μου έλεγαν το αντίθετο, τον διόρισα. Τον έδιωξα όμως  γιατί αν τον είχα ακούσει, θα είχαμε προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο. Φεύγει και αμέσως γράφει ένα βιβλίο. Όλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ποιος θα το έκανε αυτό;». 

AP Photo/Mark Humphrey