ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1987η
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Washington Post: Ο Τραμπ απειλεί με απόλυση τον επικεφαλής της FDA αν δεν εγκρίνει το εμβόλιο σήμερα

Ο Τραμπ απειλεί με απόλυση τον επικεφαλής της FDA αν δεν εγκρίνει το εμβόλιο σήμερα

Τη παραίτησή του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αρχής Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) Στίβεν Χαν φέρεται να ζητά ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοουζ αν δεν εγκρίνει το εμβόλιο μέχρι το τέλος της μέρας σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. 

Η προειδοποίηση αυτή οδήγησε τον Επίτροπο και την υπηρεσία να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου Covid-19 της Pfizer, επισημαίνει η εφημερίδα. 

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «αργή χελώνα» τον FDA, καλώντας τον επικεφαλής του οργανισμού «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια και να αρχίσει να σώζει ζωές».

«Πρόκειται για αναληθές δημοσίευμα», δήλωσε ο Χαν στο NBC News την Παρασκευή το απόγευμα, «Η FDA ενθαρρύνθηκε να συνεχίσει να εργάζεται γρήγορα για το αίτημα EUA της Pfizer-BioNTech. Η FDA δεσμεύεται να εκδώσει αυτήν την εξουσιοδότηση γρήγορα, όπως σημειώσαμε στην ανακοίνωση μας σήμερα το πρωί».

«Μετά το χθεσινό θετικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής σχετικά με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενημέρωσε τους παρασκευαστές ότι θα εργαστεί γρήγορα για την οριστικοποίηση και την έκδοση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε νωρίτερα σημερα Χαν.

«Έχουμε επίσης ενημερώσει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και την Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός, ώστε να μπορούν να εκτελέσουν τα σχέδιά τους για έγκαιρη διανομή εμβολίων», είπε.

Το Σάββατο η έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ

Αύριο, Σάββατο, αναμένεται να ανακοινώσει την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για χρήση έκτακτης ανάγκης η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, επίτροπος Στίβεν Χαν, η υπηρεσία εργάζεται «άμεσα» για την έγκριση, λίγες ώρες αφότου η συμβουλευτική επιτροπή έδωσε θετική σύσταση.

«Μετά το χθεσινό θετικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής σχετικά με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενημέρωσε τους παρασκευαστές ότι θα εργαστεί γρήγορα για την οριστικοποίηση και την έκδοση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Χαν.

«Έχουμε επίσης ενημερώσει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και την Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός, ώστε να μπορούν να εκτελέσουν τα σχέδιά τους για έγκαιρη διανομή εμβολίων», είπε.

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση πως το εμβόλιο θα μπορούσε να αρχίσει να χορηγείται από τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, μετά την έγκριση από τις υγειονομικές αρχές.

«Θα εργαστούμε με την Pfizer στη διανομή (του εμβολίου) και θα μπορούσαμε, επομένως, να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται τη Δευτέρα ή την Τρίτη, την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε σε μια συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Πρώτοι στη σειρά για εμβολιασμό είναι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και οι ένοικοι των γηροκομείων.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta