Ό. Σολτς: Στα 14 δισ. ευρώ η στήριξη επιχειρήσεων το Νοέμβριο λόγω lockdown

Ό. Σολτς: Στα 14 δισ. ευρώ η στήριξη επιχειρήσεων το Νοέμβριο λόγω lockdown

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας για το «μερικό lockdown» που έχει τεθεί σε ισχύ για τον Νοέμβριο θα κοστίσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ κι αυτά είναι «πολλά λεφτά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το κράτος είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος του επιπλέον δανεισμού που απαιτείται.

Το σημαντικό είναι τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν με σύνεση και να ξεκινήσουν μελλοντικές επενδύσεις, δήλωσε ο κ. Σολτς μιλώντας στο Οικονομικό Συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung και τόνισε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την μελλοντική ανάπτυξη», καθώς μόνο έτσι θα είναι εφικτό να μειώσουμε τον δείκτη του χρέους και να αποπληρώσουμε τα δάνεια. Ανέφερε δε ότι κατά το τρέχον και το επόμενο έτος θα διατεθούν περίπου 300 δισεκατομμύρια σε πιστώσεις, ενώ θα είναι δυνατό το ποσό να αυξηθεί.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίστηκε ωστόσο αντίστοιχα γενναιόδωρος όταν ερωτήθηκε εάν σκέφτεται φοροελαφρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα. «Όταν μιλάμε για βοήθεια δισεκατομμυρίων που δίδονται στην οικονομία ως στήριξη, αυτό δεν είναι σωστό. Είναι και λίγο ντροπή να ακούμε τώρα τέτοια αιτήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή διάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τα κρατίδια και την αδυναμία της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ να πείσει τους Πρωθυπουργούς για την ανάγκη νέων μέτρων, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι, ενόψει της επόμενης διάσκεψης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου και θα ασχοληθεί με τα μέτρα για τον Δεκέμβριο και την περίοδο των Χριστουγέννων, «πρέπει να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των κρουσμάτων».

'Αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας στήριξης προς τις επιχειρήσεις, εφόσον το απαιτούν τα μέτρα περιορισμού. «Αυτή τη στιγμή δίνουμε 14 δισεκατομμύρια. Και αυτά είναι πολλά λεφτά», τόνισε ο υπουργός.

Αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια για το κόστος των περιορισμών του τρέχοντος μήνα, αλλά το ποσό διευρύνθηκε, προκειμένου να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν ακόμη και 200.000 ευρώ για αυτόν τον μήνα, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι μέχρι και 5.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ