Ο σημαντικός αντίκτυπος των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Ο σημαντικός αντίκτυπος των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Η αδυναμία του Εμμανουέλ Μακρόν να συγκινήσει πλατιά στρώματα της γαλλικής κοινωνίας, παράλληλα με την αντιδημοφιλία των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών του έχει αφήσει μεγάλο κενό για τους υποψήφιους αντιπάλους του. Η Μαρίν Λεπέν έχει επιστρατεύσει όλα τα όπλα του λαϊκισμού για να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά τη δυσαρέσκεια των εκλογέων απέναντι στο Μακρόν, ενώ η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια στις τιμές της ενέργειας και των βασικών αγαθών εντείνεται.

Παρά την παρουσία πολλών συντηρητικών υποψηφίων, η Λεπέν κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση στο κόμμα της, που την οδήγησε σε μία ασθενική εμφάνιση στις περιφερειακές εκλογές και να υπερτερεί του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ στον άτυπο εμφύλιο της ακροδεξιάς. Παράλληλα, η εμφάνιση της πρώτης γυναίκας που διεκδικεί την προεδρία με το κόμμα της γαλλικής Δεξιάς δεν έχει σταθεί ικανή να ανακόψει την πορεία της. Η Βαλερί Πεκρές έχει βέβαια ταχθεί υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων εναντίον της μετανάστευσης και τη γαλλική εκδοχή του νόμου και τάξης, δίχως να αποκτήσει την απαιτούμενη δυναμική.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Λεπέν σαφέστατα στο δεύτερο γύρο, αν και ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν φιλοδοξεί να πετύχει την είσοδο στον δεύτερο γύρο αυτή τη φορά, με τη διαφορά ανάμεσα στη δεύτερη θέση που βρίσκεται η Λεπέν και την τρίτη που βρίσκεται η Ανυπότακτη Γαλλία του, να είναι σημαντική, αν κι όχι απαγορευτική. Μία τέτοια έκπληξη βέβαια θα αλλάξει τα δεδομένα, ακόμα κι αν οι σοσιαλιστές και τα κινήματα των οικολόγων παραμένουν σε χαμηλές πτήσεις.

Στον απόηχο της πολύπλευρης κρίσης της πανδημίας, η προεδρική κούρσα επηρεάστηκε σημαντικά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προς το παρόν το πιθανότερο σενάριο αφορά στην οριακή επικράτηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν, με αντίπαλο τη Λεπέν στο β’ γύρο. Εκεί ο Μακρόν κερδίζει ακόμα, αλλά το προβάδισμα του είναι ανησυχητικά ισχνό. Η Λεπέν πλειοδοτεί σε λαϊκισμό, καθώς υπόσχεται να δαμάσει την ακρίβεια, να μην προχωρήσει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και να απαγορεύσει τη μαντίλα στη Γαλλία, σε αντιστοιχία με την οδήγηση δίχως ζώνης ασφαλείας.

Η Λεπέν εμφανίζεται όλο και πιο αποδεκτή στις πλατιές μάζες, καθώς η παρουσία τόσο ακροτήτων τη βοηθά να ακούγεται σε κάποια ζητήματα πιο μετριοπαθής, σε σχέση με το παρελθόν των ρατσιστικών δηλώσεων. Τα ξενοφοβικά και μισαλλόδοξα μηνύματα της σε συνδυασμό με το μπαράζ εκλογικών παροχών που υπόσχεται έχουν μετατρέψει σε ντέρμπι το β’ γύρο, εάν βέβαια καταφέρει να περάσει εκεί, μαζί με τον Εμμανουέλ Μακρόν.