Ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ ανέδειξε μια Ελλάδα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ασφάλειας
Γ.Οικονόμου

Ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ ανέδειξε μια Ελλάδα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ «δεν συμπεριφέρθηκε, σαν τον μαθητή που τρέχει στον δάσκαλο για να παραπονεθεί για τον διπλανό του, αλλά ανέδειξε μια Ελλάδα αυτοπεποίθησης, σταθερότητας και ασφάλειας», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου,  χωρίς, όπως υπογράμμισε «να πέσει και στην παγίδα μιας νοσηρής προγονολατρίας».

Στην αρχή της ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και την ομιλία του στο Κογκρέσο λέγοντας πως υπήρξε «εμφάνιση ενός πολιτικού παγκόσμιου βεληνεκούς».

 «Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις ΗΠΑ. Για αυτό και ο αντίκτυπος της επίσκεψης και τα θετικά αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες ακόμη και τους πιο αισιόδοξου παρατηρητή», τόνισε και πρόσθεσε πως «το γεγονός πως η πρόεδρος της Βουλής, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί χειροκρότησαν όρθια τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, σε μια σπάνια κίνηση για τα πολιτικά τους ήθη, δείχνει το μέγεθος του εντυπωσιασμού που προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε στο παγκόσμιο ακροατήριο  ότι είναι ένας βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας και έδωσε το σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνεισφέρει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πλέον μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας, αντλώντας τόσο από την ιστορική, αξιακή και πολιτική μας παράδοση, όσο και από τη μεγάλη δυναμική που έχει αναπτύξει μετά το 2019». 

Απέδειξε ότι η Ελλάδα «μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, έδειξε πόσο η Δύση χρειάζεται την Ελλάδα ως γενέτειρα της Δημοκρατίας και θεματοφύλακα αξιών» καθιστώντας σαφές, ότι ο ελληνισμός είναι μια πολιτισμική υπερδύναμη χιλιετιών για να υπογραμμίσει ότι «δεν έπεσε στην παγίδα μιας νοσηρής προγονολατρίας, αλλά ανέδειξε την επικαιρότητα του εθνικού πνεύματος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και με την ιστορική ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας η οποία δεν ετεροπροσδιορίζεται, συνέχισε και πρόσθεσε πως αντίθετα, «ο Πρωθυπουργός ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός ανέδειξε μια χώρα έτοιμη κι αποφασισμένη να μη δεχθεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας  και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, υπογράμμισε, ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα το ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να το έχουν αυτό υπόψη τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.  Έθεσε όμως σαφώς και το ζήτημα του Κυπριακού και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για εγκάρδια υποδοχή από Τζο Μπάιντεν που εξήρε τη στάση που κράτησε η Ελλάδα απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι η συμμαχία μας είναι πιο στενή και πιο ισχυρή από ποτέ.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά και του τουρκικού Τύπου έκανε λόγο για «κλίμα αμηχανίας», ενώ χαρακτήρισε συνολικά «μίζερη και μικρόψυχη» την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που δείχνει, όπως σημείωσε, το μέγεθος της επιτυχίας του ταξιδιού. «Καλούμε όσους αντιδρούν να μας πουν πώς θα αντιδρούσαν αν στην θέση του Κ. Μητσοτάκη ήταν ο Ερντογάν», συμπλήρωσε.

«Ως απάντηση θα μπορούσε κανείς να αντιπαραθέσει τον αιφνιδιασμό, την τεράστια ανησυχία της τουρκικής πλευράς, το θυμό που βγάζει ο τουρκικός τύπος», ανέφερε.

Παράλληλα κάλεσε όσους αντιδρούν, να πουν πως θα συμπεριφερόντουσαν αν στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρισκόταν ο Ταγίπ Ερντογάν, τι θα έλεγαν αν πχ τύγχανε αυτής της τιμής και της υποδοχής στις ΗΠΑ, τι θα έλεγαν αν εκείνος μιλούσε στο αμερικανικό κογκρέσο και καταχειροκροτούνταν από τους γερουσιαστές και τους βουλευτές με τον τρόπο που μίλησε ο πρωθυπουργός για το Αιγαίο και την Κύπρο, τι θα έλεγαν αν είχε τέτοια υποδοχή ο λόγος ενός Τούρκου αξιωματούχου όταν μίλαγε για το ρόλο τη συνδρομή της χώρας του ως συμμάχου και εταίρου των ΗΠΑ.

«Είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο το ιστορικό και το πολύ σημαντικό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ» τόνισε, ενώ είπε πως είναι ανάξιες σχολιασμού δηλώσεις όπως αυτή του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος έκανε λόγο για «διασκεδαστική ομιλία» του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών το οποίο κάνει λόγο για αβάσιμους ποντιακούς ισχυρισμούς από τη χώρα μας, που διαστρεβλώνουν την ιστορία, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως η Ελλάδα βασίζει τις θέσεις και την πολιτική της στο διεθνές δίκαιο στο οποίο είναι βαθιά προσηλωμένη όπως και στο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και εδαφική κυριαρχία, ενώ αναφερόμενος δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να τηρήσουν οι ΗΠΑ τις ισορροπίες ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία είπε πως συνολικά η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε μια τροχιά αμηχανίας και όχι ευχάριστης θέσης.

Σχετικά με την ανακοίνωση της UNESCO για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ο Γ. Οικονόμου χαρακτήρισε θετικό που συντηρείται η δυναμική της συζήτησης αυτής. «Ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια διεθνή πρωτοβουλία και τεκμηριωμένη κινητικότητα σε αυτό το κομμάτι. Βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της UNESCO. Θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ ή αύριο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την αρμόδια Ελληνίδα υπουργό, την κα Μενδώνη», πρόσθεσε.

Για τις φοιτητικές εκλογές ο Γ. Οικονόμου δήλωσε πως με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εφορευτικές επιτροπές η φοιτητική παράταξη της ΝΔ παραμένει πρώτη. «Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν ορισμένοι να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα δεν βοηθάει να τονώσουμε την αξιοπιστία ενός θεσμού ο οποίος έχει πληγεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια», απάντησε σημειώνοντας ότι οι φοιτητικές παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει εδώ και πολλές δεκαετίες να οδηγηθούν στη συγκρότηση ενός ενιαίου οργάνου εκπροσώπησης.

Ερωτηθεί τι θα διεκδικήσει η χώρα με την αγωγή στη Novartis απάντησε αποζημιώσεις και με τον καλύτερο τρόπο αυτά που η χώρα μας δικαιούται ενώ με την οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες είπε ότι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει.

Είπε επίσης ότι η συζήτηση στη Βουλή για την ενέργεια θα γίνει πολύ σύντομα.