Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας-Τεχνολογίας
Νεκτ. Ταβερναράκης

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας-Τεχνολογίας

Σημαντική διεθνής διάκριση για τον πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερναράκη, ο οποίος εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology-EIT) και έτσι θα συμμετέχει στη χάραξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καινοτομία. Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι ο πρώτος και ο μοναδικός Έλληνας που εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EIT.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του EIT αποτελείται από εννέα μέλη, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για την εμπειρία τους στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Τα μέλη διορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), έπειτα από ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης των επιστημονικών και διοικητικών επιτευγμάτων των υποψηφίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας έχει ως στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Βασική προτεραιότητα του είναι η διασύνδεση και η συνεργασία των επιχειρήσεων, των ακαδημαϊκών και των ερευνητικών ιδρυμάτων («Τρίγωνο της Γνώσης») για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Ήδη το EIT έχει δημιουργήσει οκτώ «Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας» (Knowledge and Innovation Communities - KICs), κάθε μια από τις οποίες εστιάζει στην εξεύρεση λύσεων σε μια συγκεκριμένη παγκόσμια πρόκληση: την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ενέργεια, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την υγιή διαβίωση και ενεργό γήρανση, τις πρώτες ύλες, τα τρόφιμα για το μέλλον, τις έξυπνες, οικολογικές αστικές μεταφορές και την ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία.

Το ΕΙΤ παρέχει τη δυνατότητα σε φορείς καινοτομίας και σε επιχειρηματίες να μετατρέψουν τις καλύτερες ιδέες τους σε προϊόντα, υπηρεσίες, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Δημιουργεί εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν τεχνικές και επιχειρηματικές δεξιότητες, παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες δημιουργίας επιχειρήσεων και επιχειρηματικής επιτάχυνσης και ερευνητικά προγράμματα που βασίζονται στην καινοτομία, φέρνοντας νέες ιδέες και λύσεις στην αγορά. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει περισσότερους από 50 κόμβους καινοτομίας στην Ευρώπη, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 2.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει συμβάλει στη δημιουργία άνω των 13.000 νέων θέσεων εργασίας και άνω των 900 νέων προϊόντων και υπηρεσιών, συγκεντρώνοντας 1,5 δισ. ευρώ σε εξωτερικά κεφάλαια.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Είναι επίσης τακτικός καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης.

ΠΔΡ