Ο Πούτιν θα αποδυναμωθεί από την πανδημία του κορονοϊού
Χέρμπερτ Μακ Μάστερ

Ο Πούτιν θα αποδυναμωθεί από την πανδημία του κορονοϊού

Την εκτίμηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στο εγγύς μέλλον λόγω του κορονοϊου, εξέφρασε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Χέρμπερτ Μακ Μάστερ.

«Νομίζω ότι θα έχει σοβαρά θέματα» είπε ο Μακ Μάστερ σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Χούβερ. Ο Μακ Μάστερ επικαλέστηκε τις έντονες διαδικτυακές διαμαρτυρίες στις οποίες προέβησαν τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι πολίτες για την ανεπαρκή οικονομική στήριξη που έχει διαθέσει η ρωσική κυβέρνηση σε όσες επιχειρήσεις και εργαζομένους πλήττονται από τον κορονοϊό.

Τα όσα υποστήριξε ο Μακ Μάστερ ενισχύει και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, καθώς τα έσοδα από τον σχετικό κλάδο αποτελούν περίπου το 40% του κρατικού ισολογισμού και αξιοποιούνται για σχεδόν το 50% των κρατικών δαπανών. «Η Ρωσία είναι εξαγωγός πετρελαίου και σχεδόν ο μισός ισολογισμός της ενδέχεται να μηδενιστεί», δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times η Ελίνα Ριμπάκοβα, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός ήταν επικεφαλής της έκθεσης για την Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας του 2017, η οποία εκτιμούσε ότι η Μόσχα αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα. Στην ίδια έκθεση αναφερόταν ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση εναντίον της δημοκρατίας και ότι η παρέμβαση της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, μπορεί να εκληφθεί ως απειλή της εθνικής ασφάλειας.

Στην πρόσφατη τοποθέτηση του ο Μακ Μάστερ τόνισε εκ νέου ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας αποσκοπούν να προκαλέσουν διχόνοια «ιδιαίτερα στον δημοκρατικό κόσμο, στις ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες» προσθέτοντας ότι «η Μόσχα χρησιμοποιεί τη διαφάνεια και την ελευθερία των άλλων χωρών, για να τις αποδυναμώσει και να αμφισβητήσει τις αποφάσεις τους».

Ο στρατηγός Μακ Μάστερ εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι «η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια καμπάνια, που επιδιώκει να υποσκάψει την εμπιστοσύνη μας στους δημοκρατικούς θεσμούς, τις δημοκρατικές διαδικασίες και στις εκλογές».

AP PHOTO