Ο Πάνος Σκουρολιάκος βιάζεται πολύ

Ο Πάνος Σκουρολιάκος βιάζεται πολύ

Ζήτησε να επισκεφθεί το εργοτάξιο του αναβατορίου στην Ακρόπολη, του απάντησαν πως αυτό μπορεί να γίνει αύριο Παρασκευή, αλλά εκείνος επέμενε να πάει σήμερα Πέμπτη. Τώρα, καταγγέλλει και από πάνω την κυβέρνηση. Ο λόγος για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο, ο οποίος θέλησε να πάει στην Ακρόπολη ώστε να δει τα έργα για το αναβατόριο.

Επειδή η πρόσβαση σε ένα εργοτάξιο δεν είναι απλό πράγμα, καθώς απαιτούνται ειδικά μέτρα ασφαλείας για τον επισκέπτη, από το υπουργείο Πολιτισμού του όρισαν την Παρασκευή ως πρόσφορη ημέρα. Επιπροσθέτως, ήταν η μέρα που μπορούσε να παρευρίσκεται η επιβλέπουσα του έργου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) Βασιλική Ελευθερίου. Η οποία ασφαλώς και θα του απαντούσε σε τυχόν ερωτήσεις.

Ο κ. βουλευτής πήγε σήμερα, δεν είδε και απήλθε καταγγέλλοντας: «Κλειστές οι πόρτες της Ακρόπολης για την Αντιπροσωπεία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» τιτλοφόρησε το δελτίο Τύπου που απέστειλε.

Σύμφωνα με αυτό, «κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, διαμαρτυρήθηκε για την παρεμπόδιση της Αντιπροσωπείας της ΚΟ και του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτεί το, πολυδιαφημισμένο από το ΥΠΠΟΑ, αναβατόριο της Ακρόπολης, σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη για τα δημοκρατικά ήθη της χώρας μας κίνηση.

Το αναβατόριο παραμένει κλειστό και η Αντιπροσωπεία, αποτελούμενη επίσης από τους Κυριακή Μάλαμα και Θεόφιλο Ξανθόπουλο εμποδίστηκε από το να επισκεφτεί τις εργασίες, παρά την προηγούμενη επικοινωνία και παρά τις επιτόπιες συνεχείς ‘διαβουλεύσεις’ μεταξύ των στελεχών του αρμόδιου Υπουργείου

‘Θα επιχειρήσουμε και πάλι και ελπίζουμε ότι τότε δεν θα υψωθούν τείχη άρνησης μπροστά μας. Και μακάρι να διαψευστούμε, αλλά πολύ φοβούμαστε πώς όχι, ότι η Ακρόπολη θα μείνει και δεύτερο καλοκαίρι απροσπέλαστη από τα Άτομα με Αναπηρία’, δήλωσε ο Πάνος Σκουρολιάκος.»

Και τώρα ας δούμε τα πραγματικά γεγονότα. Πριν από περίπου 20 μέρες, υπήρξε καταγγελία από τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος πως στη σκαλωσιά του εργοταξίου δεν πληρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Η κα Ελευθερίου απάντησε στις αιτιάσεις, δείχνοντας πως όσα αναγράφονταν δεν ίσχυαν. Το βασικότερο; Η ξύλινη σκαλωσιά πρέπει να έχει ύψος μέχρι 10μ αποκλειστικά και μόνο για τις οικοδομές, και όχι για άλλες οικοδομικές εργασίες, όπως η προκείμενη. Γι’ αυτό, προφανώς, ο κ. Σκουρολιάκος δεν ήθελε τη συνάντηση με την κα Ελευθερίου.

Εν συνεχεία, ακολούθησε αυτοψία και ελήφθησαν όσα πρόσθετα μέτρα υποδείχθηκαν. Όμως, κάθε άλλο παρά λύθηκε το πρόβλημα.

Γνωστές παρατάξεις του υπουργείου Πολιτισμού διαμαρτυρήθηκαν επειδή, εν ολίγοις, το υπουργείο Πολιτισμού δέχθηκε τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση για το αναβατόριο και επειδή η εργολαβία για την εγκατάσταση, που πληρώνεται από το Ιδρυμα, έχει ανατεθεί σε κάποιον που το ίδιο επέλεξε.

Εδώ βρίσκεται το ζουμί της υπόθεσης και πουθενά αλλού. Διάφορες παρατάξεις εργαζομένων (από την αντιπολίτευση της Ομοσπονδίας ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) με έωλα επιχειρήματα προσπαθούν να αμφισβητήσουν το έργο. Χωρίς να κατανοούν πως θα ολοκληρωθεί, επειδή υπάρχει πολιτική βούληση. Εάν όμως υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση και δεν είναι έτοιμο το αναβατόριο στις 15 Ιουλίου, έκαστος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Γιατί αν δεν υπάρξει αναβατόριο, η Ελλάδα θα γίνει ρεζίλι. Και δεν θα το πιστωθεί καμία αξιωματική αντιπολίτευση και κανένα γκρουπούσκουλο.

Ας θυμήσουμε ότι για το καλοκαίρι του 2019 (και για το 2018, οπότε πάλι το αναβατόριο δεν ήταν σε λειτουργία, εκτός εξαιρέσεων) υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε απλώς αποφασίσει ότι «θα» το άλλαζε, χωρίς να έχει κάνει οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών:

Θέμα : «Σχετικά με την επίσκεψη του βουλευτή κ. Π. Σκουρολιάκου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης»

Σας αναφέρουμε ότι την Τετάρτη 27.5.2020 επικοινώνησε με το γραφείο Δ/νσης της ΕφΑΠ Αθηνών, ο κ. Μπουλέκος, Δ/ντης του γραφείου του κ. Π. Σκουρολιάκου, σχετικά με επικείμενη επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής του νέου ανελκυστήρα της Ακρόπολης, στην βόρειο κλιτύ. Μας δηλώθηκε ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 28.5.2020

Μετά από ενημέρωση του Γραφείου Γενικού Γραμματεα του ΥΠΠΟΑ και επικοινωνία με τους υπεύθυνους του έργου, ενημερώσαμε τον κ. Μπουλέκο ότι η επίσκεψη θα ήταν δυνατή για την Παρασκευή 29.5.2020, καθώς στις 28.5.2020 το έργο θα βρίσκεται σε φάση εργασιών που δεν επιτρέπει την παρουσία επισκεπτών στο εργοτάξιο, για λόγους τόσο εύρρυθμης λειτουργίας του όσο και για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών και προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την επίσκεψη. Επισημάναμε επίσης ότι η βόρειος κλιτύ της Ακρόπολης δεν είναι πλέον επισκέψιμος για το κοινό χώρος, ακριβώς λόγω των έργων που εκτελούνται, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί και στον κόμβο του ΥΠΠΟΑ.

Μετά την απάντηση του κ. Μπουλέκου ότι η επίσκεψη ήταν ήδη προγραμματισμένη από τους βουλευτές, επαναλάβαμε την πρόσκληση/παράκληση να μεταφερθεί για την επομένη, 29.5.2020, και εξηγήσαμε εκ νέου το πρόβλημα ασφάλειας που θέτει η επίσκεψη, για να λάβουμε την απάντηση ότι «δεν πειράζει οι βουλευτές θα επισκεφθούν μόνο την Ακρόπολη και θα δούν από εκεί», κάτι για το οποίο φυσικά δεν υπήρχε καμία αντίρρηση.

Για το θέμα ενημερώθηκε σχετικά το Αρχιφυλακείο της Ακρόπολης. Στις 28.5.2020 κατά την επίσκεψη του κ. Σκουρολιάκου, ζητήθηκε να τους παραχωρηθεί πρόσβαση στην βόρειο κλιτύ, παρά τα όσο είχαν ειπωθεί την προηγουμένη. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σκουρολιάκο, αναφέρθηκαν εκ νέου τα όσο είχαν ειπωθεί στον κ. Μπουλέκο και δώθηκαν σχετικές εξηγήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές από τον βουλευτή.

Η Διευθύντρια της Εφορείας

κ.α.α.

Αργυρώ Καραμπερίδη

Αρχαιολόγος»

Απάντηση από τον βουλευτή

O Πάνος Σκουρολιάκος δεν κάνει καμία προσπάθεια να καταλάβει πως το φάουλ είναι δικό του. Απαντώντας στο γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών, επιμένει πως αρχικά είχαν συμφωνήσει για την Πέμπτη, αλλά την Τετάρτη τους ζητήθηκε με δύο κλήσεις από το υπουργείο, να αναβάλουν την επίσκεψή τους για αύριο Παρασκευή. «Απαντήσαμε αρνητικά λόγω αδυναμίας του προγράμματός μας ωστόσο κανείς δεν μας πληροφόρησε για πλήρη αδυναμία πραγματοποίηση της επίσκεψής μας την Πέμπτη.»

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει την πένα του να καλπάσει γράφοντας:

«Την Πέμπτη το πρωί, κατά την επίσκεψή μας βρήκαμε την πόρτα κλειστή ενώ οι υπάλληλοι μας ενημέρωσαν ότι απαγορεύεται να πλησιάσουμε τον χώρο του αναβατορίου. Σε ερώτηση μας γιατί προ δύο ημερών βουλευτής άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα, η απάντηση ενός υπαλλήλου, ο οποίος στην συνέχεια εξαφανίστηκε, ήταν ότι: εσείς δεν περνάτε.

Περιμένουμε λοιπόν να πληροφορηθούμε, καλή τη πίστει, ποιος είχε την πρωτοβουλία ν’ απαγορεύσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσουν τον χώρο του αναβατορίου. Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου ή η πολιτική του ηγεσία;»