Ο ΟΔΔΗΧ στέλνει «μήνυμα» σε αγορές και θεσμούς

Ο ΟΔΔΗΧ στέλνει «μήνυμα» σε αγορές και θεσμούς

Μέσα από έναν δαίδαλο συναλλαγών επί ομολόγων με ημερομηνίες λήξεως από το 2027 μέχρι και το 2042, μέσα από επανεκδόσεις ομολόγων με ορίζοντα αποπληρωμής το μακρινό 2050 -δηλαδή ύστερα από 29 χρόνια και 4 μήνες- ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους καταφέρνει να στείλει ένα «μήνυμα» τόσο στις αγορές όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το μήνυμα λέει το εξής: παρά την ύφεση του 10% το 2020, παρά την εκτόξευση της αναλογίας του χρέους σε επίπεδο άνω του 200% ως προς το ΑΕΠ, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης χρέους με διάρκεια 30 χρόνων με το τελικό κόστος να «προσγειώνεται» κάτω από το 1,5%. Και μάλιστα, για ποσό σημαντικό της τάξεως των 2 δις. ευρώ.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Διότι στις μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιμένουν ότι το μέσο κόστος δανεισμού της χώρας σε ορίζοντα τριών δεκαετιών, δεν θα πέσει κάτω από το 3%. Μάλιστα, για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, χρειάστηκε να ρίξουν αρκετό νερό στο κρασί τους καθώς οι προηγούμενες εκτιμήσεις έφταναν και στο 5,5%.

Είναι ένα σημαντικό μήνυμα. Εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε νέες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας –τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην έκθεση της Παρασκευής που θα δημοσιεύσει η Fitch- αλλά και σε σημαντική εκτόνωση των πιέσεων σχετικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις που θα πρέπει να έχει η χώρα στην μετά τον κορονοϊό εποχή.

Το γεγονός ότι ύστερα από ένα μπαράζ επαναγορών και επανεκδόσεων ομολόγων ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στις συστημικές τράπεζες προέκυψε ένα ομόλογο 30ετούς διάρκειας με τόσο χαμηλό κόστος δανεισμού, δεν σημαίνει ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν θα επιδιώξει στο προσεχές διάστημα να «κλειδώσει» τις χαμηλές αποδόσεις με μια νέα έκδοση ομολόγου μεγάλης διάρκειας. Οι εκδόσεις δεν προαναγγέλλονται ωστόσο ο χρόνος δεν θα είναι μακρινός καθώς μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα επιδιωχθεί να αντληθούν περισσότερα από 6-7 δις. ευρώ όταν ο ετήσιος προγραμματισμός κάνει λόγο για νέο δανεισμό της τάξεως των 12 δις. ευρώ.

Μετά τις συναλλαγές που ολοκληρώνονται με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, το ελληνικό δημόσιο αυξάνει τη ρευστότητά του κατά 2 δις. ευρώ και βρίσκεται πλέον με ταμειακά διαθέσιμα 34 δις. ευρώ (και κάτι ψηλά).

Ταυτόχρονα, μειώνεται περαιτέρω το κόστος δανεισμού ενώ επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής καθώς χρέος 2 δις. ευρώ με μέση διάρκεια 7,5 ετών μετατοπίζεται για να αποπληρωθεί ύστερα από 29,4 έτη. Επίσης, οι αγορές μελετούν από χθες τις συναλλαγές για να κατανοήσουν το «παράδοξο»: από τη μία να αντλείται ρευστότητα 2 δις. ευρώ και από την άλλη το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται σε απόλυτο ποσό κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ.