Ο ναρκισσισμός των μικρών διαφορών και η κατάρα των εθνικιστών ηγετών

Ο ναρκισσισμός των μικρών διαφορών και η κατάρα των εθνικιστών ηγετών

Της Οντίν Λιναρδάτου

Oι καλά εδραιωμένες εθνοτικές διαιρέσεις στη Βοσνία αποτελούν την πιο ισχυρή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα έχει η άνοδος του εθνικισμού και της άκρας δεξιάς σε Ευρώπη και Αμερική.

Όταν πιάσει φωτιά στην πόλη του Μόσταρ, ο βετεράνος πυροσβέστης Σάμπιτ Γκόλος ξέρει πως δεν χρειάζεται να ανησυχεί εκτός και αν η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στη μουσουλμανική πλευρά της πόλης.

Αυτό συμβαίνει γιατί το Μόσταρ , στο οποίο επικρατεί ειρήνη εδώ και περίπου 24 χρόνια , έχει δύο πυροσβεστικές υπηρεσίες. Η μία αποτελείται από μουσουλμάνους  ενώ η άλλη από καθολικούς Κροάτες.

Και η κάθε πλευρά σβήνει τις δικές της φωτιές.

Έτσι ενώ επίσημα  η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι μία χώρα , χωρίς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες της ουσιαστικά είναι μία χώρα βαθιά διαιρεμένη όπου ο εθνικισμός καλά κρατεί.

Γιατί το Μόσταρ δεν έχει μόνο δύο πυροσβεστικές υπηρεσίες αλλά και δύο εταιρείες για τη αποκομιδή των σκουπιδιών , δύο νοσοκομεία , δύο εταιρείες ηλεκτρισμού , δύο ποδοσφαιρικές ομάδες και δύο δημοφιλή κλαμπ.

Στην πραγματικότητα η Βοσνία ζει οχυρωμένη πίσω από τις διαχωριστικές γραμμές του αιματηρού πολέμου που οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Όλοι σε αυτή την πόλη γνωρίζουν τα όρια τους και κανείς δεν τολμάει να τα ξεπεράσει. Όλοι ζουν σε τεντωμένο σχοινί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο metarrithmisi.liberal.gr.