7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ισραήλ: Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίστηκε πρωθυπουργός - Τέλος εποχής για τον Νετανιάχου

Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίστηκε πρωθυπουργός - Τέλος εποχής για τον Νετανιάχου
AP Photo/Ariel Schalit

Μετά από 12 χρόνια παραμονής στην εξουσία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Νάφταλι Μπενέτ τίθεται επικεφαλής της 36ης κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας έχοντας κερδίσει πρώτα την εμπιστοσύνη της Κνέσετ.

Από τους 119 παρόντες βουλευτές (του 120μελούς Κοινοβουλίου) 60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν η δεξιά, η αριστερά και στηρίζει επίσης αραβικό κόμμα. Πενήντα εννέα βουλευτές, κυρίως του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, καταψήφισαν.

Μετά από τέσσερις εκλογές σε δύο χρόνια, η εισερχόμενη κυβέρνηση του Μπένετ βγάζει τη χώρα από ένα μακρύ πολιτικό αδιέξοδο και αναλαμβάνει επικεφαλής του πιο διαφορετικού και εύθραυστου συνασπισμού που αποτελείται από οκτώ κόμματα με βαθιές ιδεολογικές διαφορές.

Στην ομιλία του πριν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μπένετ αναφέρθηκε στην ποικιλομορφία του συνασπισμού και έστειλε μηνύματα κατά του πολωτικού κλίματος. «Δύο φορές στην ιστορία, έχουμε χάσει εθνικά, ακριβώς επειδή οι ηγέτες της γενιάς μας δεν μπόρεσαν να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο και να συμβιβαστούν» είπε ο Μπένετ. «Είμαι περήφανος για την ικανότητα να είμαι μαζί με άτομα με πολύ διαφορετικές απόψεις από τη δική μου», συμπλήρωσε.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μπένετ ορκίστηκε στα καθήκοντά του και ακολούθησαν μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Μπένι Γκαντς, αρχηγός του κόμματος Μπλε-Άσπρο παραμένει υπουργός Άμυνας και ο ηγέτης του Γιίσραελ Μπέτενου, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών, ο αρχηγός του Κόμματος Νέα Ελπίδα Γίδεον Σάαρ, υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ η Αγελετ Σακέντ του Γιαμίνα, ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

Βάσει των όρων του συνασπισμού, ο Μπένετ θα διαδεχθεί τον Νετανιάχου για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ, αρχηγό του κόμματος Μερέτζ.

Νετανιάχου: Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του δήλωσε ότι  «Θα αγωνίζομαι καθημερινά ενάντια σε αυτήν την τρομερή, επικίνδυνη αριστερή κυβέρνηση για να την ανατρέψω».

«Με τη βοήθεια του Θεού, θα συμβεί πολύ νωρίτερα από ό, τι νομίζετε ότι θα συμβεί», πρόσθεσε ο πρώην-πια- Ισραηλινός πρωθυπουργός ο οποίος ωστόσο συνεχάρη δια χειραψίας τον άλλοτε συνεργάτη του Νάφταλι Μπενέτ.

Συγχαρητήρια από Μπάιντεν και Μέρκελ

Από τους πρώτους ηγέτες που έσπευσαν να εκφράσουν τα συγχαρητήρια τους προς τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, και τον εναλλάξ πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και όλα τα μέλη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση, λέγοντας ότι «ανυπομονει να εργαστεί» μαζί με τον Μπένετ «για να ενισχύσουμε όλες τις πτυχές της μακράς και στενής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών μας».

«Το Ισραήλ δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ. Ο δεσμός μεταξύ των λαών μας είναι η απόδειξη των κοινών αξιών μας και δεκαετιών στενής συνεργασίας», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητη υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ. Η διοίκησή μου έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεργαστεί με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους λαούς σε όλη την περιοχή», επισήμανε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί «στενά» με τη νέα κυβέρνηση.

«Η Γερμανία και το Ισραήλ συνδέονται με μοναδική φιλία την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Σε αυτό το πνεύμα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας», δήλωσε η Μέρκελ σε μήνυμα που απηύθυνε στον Μπένετ και έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπός της Ουλρίκε Ντέμερ στο Twitter.