Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030

Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα δώσει 3,3 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινή, βρετανική και ιρλανδική, υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. «Θέλουμε πολύ να φέρουμε το ποδόσφαιρο στο “σπίτι του” το 2030. Νομίζω πως είναι το σωστό μέρος και η σωστή στιγμή. Θα είναι κάτι πανέμορφο για τη χώρα», είπε ο Τζόνσον στην αγγλική εφημερίδα The Sun.

Στις δηλώσεις του Τζόνσον αντέδρασαν με ικανοποίηση οι Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας. Η FIFA θα ανοίξει επισήμως τη διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων το 2022. «Το να διοργανώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο θα παρουσιάσει στις χώρες μας μια μοναδική ευκαιρία για πραγματικά ωφέλη», ανέφεραν οι Ομοσπονδίες.

Το πρώτο βήμα, πάντως, στην όλη διαδικασία είναι η βρετανική και ιρλανδική υποψηφιότητα να κερδίσει την στήριξη της UEFA ώστε να είναι η μόνη ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για το Μουντιάλ. Για την ώρα, το... φαβορί φέρεται να είναι η κοινή υποψηφιότητα Ισπανίας και Πορτογαλίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, δεν είναι και τυχαία η δήλωση του Τζόνσον πως αν η UEFA το επιθυμεί η χώρα του μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα παιχνίδια για το EURO το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού λόγω της προόδου στο πρόγραμμα εμβολιασμού αναμένεται να υπάρχουν και θεατές στις εξέδρες. Οι Αγγλοι θέλουν ν' ανοίξουν τα γήπεδά τους για τις δύο τελευταίες αγωνιστικές της Premier League, ενώ γίνονται συζητήσεις ώστε να γεμίσει και ποσοστό του «Γουέμπλεϊ» για τους τελικούς του League Cup (25/4, Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ) και του Κυπέλλου Αγγλίας.