Ο μεγάλος αντίπαλος του Μητσοτάκη και η παγίδα πίσω από τις θετικές δημοσκοπήσεις

Ο μεγάλος αντίπαλος του Μητσοτάκη και η παγίδα πίσω από τις θετικές δημοσκοπήσεις

Στην πολιτική πολλές φορές η καθημερινότητα σου δίνει τις ευκαιρίες που θα πρέπει να εκμεταλλευθείς προκειμένου να δημιουργήσεις συνθήκες κυριαρχίας. Αυτές μπορεί να έρθουν είτε από σημαντικές δικές σου επιλογές είτε από λάθη και αστοχίες των πολιτικών σου αντιπάλων.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν σβήσει το πρώτο του κεράκι στο Μέγαρο Μαξίμου, εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών με τα ηχητικά ντοκουμέντα Μιωνή, την απόφαση εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis σε συνδυασμό με τις επιτυχημένες κινήσεις στο πεδίο της πανδημίας έχουν φιλοτεχνήσει ένα πολύ θετικό περιβάλλον για την κυβέρνηση της ΝΔ. 

Με την παραδοχή ασφαλώς ότι το θετικό momentum δε θα κρατήσει για πάντα ο κ.Μητσοτάκης είναι έτοιμος να κλείσει τον πρώτο χρόνο του στη διακυβέρνηση της χώρας με χαμόγελα. 

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στον στίβο της πολιτικής έχουν συνήθως δύο όψεις. Στο σημείο αυτό λοιπόν κρύβεται και ο μεγάλος κίνδυνος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κίνδυνος αυτός ονομάζεται εφησυχασμός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πλήρη αδράνεια. Το να παίζει κανείς μόνος του είναι κάτι το θετικό για τον ίδιο όμως μακροπρόθεσμα μπορεί και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, έχει ήδη σημάνει συναγερμός κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση της υπόθεσης με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες Μιωνή Παππά και Παπαγγελόπουλου Καμμένου. Συνομιλίες που προφανώς και πολιτικά δίνουν πόντους στο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως πολύ εύκολα μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε λογική “κολοσσαίου”. Μία λογική που βρίσκεται εντελώς εκτός της πολιτικής φιλοσοφίας του πρωθυπουργού, όπως εξηγεί στο liberal.gr συνομιλητής του. 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης έχει δώσει ήδη εντολές στους συνεργάτες του ώστε η κυβέρνηση να μείνει όσο μπορεί εκτός της σκληρής πολιτικής κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της Novartis, αφήνοντας ανοιχτό πεδίο στο κόμμα. Μία τακτική που δε δείχνει να πετυχαίνει πάντα, αφού τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη δεν αποφεύγουν να υποκύψουν στον πειρασμό της αναμόχλευσης της υπόθεσης τόσο των ηχητικών ντοκουμέντων όσο και των συνομιλιών βασικών παικτών του Μεγάρου Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, ότι τέτοια θέματα μπορεί να αποτελούν μέρος ενός πολιτικού οπλοστασίου αρκεί να χρησιμοποιούνται με μέτρο και όχι ως αιχμή του δόρατος. 

Για τον λόγο αυτό το πρωθυπουργικό γραφείο στέλνει ήδη μηνύματα στους βασικούς “παίχτες” του υπουργικού συμβουλίου τονίζοντας ότι προμετωπίδα της κυβερνητικής προσπάθειας θα είναι η ενίσχυση της οικονομίας και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και όχι ο,τιδήποτε άλλο. Με άλλα λόγια ο κ.Μητσοτάκης απαιτεί δουλειά και προσήλωση στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει προκαλέσει ο κορονοιός και όχι επανάπαυση. 

Παράλληλα όσο και αν πλέον έχει περάσει περάσει σε δεύτερο πλάνο , το σενάριο των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο παραμένει εν ισχύ. Σκέψεις υπάρχουν πολλές , όπως ξεκαθαρίζουν εκείνοι που γνωρίζουν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εντοπίσει απολύτως το πού “πονάει” η κυβέρνησή του. 

Αναφορικά πάντως με το πότε θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός  ένα είναι το μόνο σίγουρο. Όταν το σενάριο χάνεται από τα φώτα της δημοσιότητας, τότε γίνεται πιο ισχυρό...