Ο Κοτζιάς «αδειάζει» τον Τσίπρα για συμφωνία με την Ιταλία από το 2016

Ο Κοτζιάς «αδειάζει» τον Τσίπρα για συμφωνία με την Ιταλία από το 2016

Για «μισές αλήθειες» όσον αφορά τα όσα ισχυρίστηκε εχθές ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη στο Φόρουμ των Δελφών, είπε πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ είχε επιτευχθεί από το 2016. 

«Είναι εξέλιξη που θα μπορούσαμε να την έχουμε το 2016. Εμείς την χαιρετίζουμε…Είχαμε συμφωνήσει τα ίδια τότε με τον Τζεντιλόνι, να ψαρεύουν οι Ιταλοί στα 6-12 μίλια και να έχουν επήρεια τα νησιά. Ο Κοτζιάς είπε τότε ότι θα δεχθούμε κριτική από την αντιπολίτευση. Τώρα εμείς δίνουμε έγκριση…Υπάρχει μία σοβαρή διαφορά με το 2016: τότε δεν υπήρχε το τουρκο-λυβικό σύμφωνο…Η συμφωνία κλείνει με συμβιβασμούς όχι τραγικούς. Θα μπορούσε και με την Αλβανία να κλείσει η συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως «δεν αληθεύει αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας. Πολύ λυπάμαι. Καταφεύγει πολλές φορές σε μισές αλήθειες. Δεν είπα δεν το κάνουμε. Είπα θα κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αφού κλείσουμε τους κόλπους». 

«Επί δύο χρόνια κάναμε συστηματική δουλειά για τη συμφωνία και η κυβέρνηση φοβήθηκε και δεν προχώρησε», τόνισε, προσθέτοντας πως «με την ΑΟΖ δεν επεκτείνεται η Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει καταλάβει ακόμη τη διαφορά». «Στον συμβιβασμό δίνεις και παίρνεις, η Ιταλία παίρνει περισσότερα από μας», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.