Η ύφεση οφείλεται στη... μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων
Αλ. Τσίπρας

Η ύφεση οφείλεται στη... μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Σε μια ανάλυση για την ύφεση που ξεκίνησε, όπως δήλωσε, προ κορονοϊού στην Ελλάδα προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους των επιχειρήσεων αντί να... μοιράσει λεφτά και σαν αποτέλεσμα η οικονομία άρχισε να υποχωρεί.

Στην παράδοξη αυτή ερμηνεία ότι η μείωση των φόρων προκαλεί ύφεση, προχώρησε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η υποχώρηση της οικονομίας ξεκίνησε πολύ πριν τον κορονοϊό.

«Το 2018 και το 2019 είχαμε από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Δεν τους έφθανε το 1,9%. Έρχεται η παρούσα κυβέρνηση που υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει αναπτυξιακή έκρηξη και θα μας πάει στο 4% το 2020 και αντί γι αυτό μας πάει στην ύφεση.Ο κ. Μητσοτάκης μας έφερε την ύφεση πριν τον κορονοϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή δεν μοιράζει χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η θεωρία να τα φυλάξουμε για αργότερα ίσως ήταν πειστική στην αρχή της κρίσης και πριν έλθουν οι ανακοινώσεις της ΕΕ. Και προειδοποίησε ότι αν βρεθούμε σε μία μεγάλη ύφεση λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης να ρίξει χρήμα τώρα στην αγορά, θα βρεθούμε και σε μεγαλύτερες δυσκολίες ανάκαμψης. 

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία και υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα αυξήσει τα προβλήματα και το 2021. Μάλιστα, δήλωσε πως η κυβέρνηση απλά πρέπει.να εφαρμόσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ.

Απέφυγε μάλιστα την οποιαδήποτε αυτοκριτική για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στη θητεία των οποίων η χώρα φορτώθηκε με ένα περιττό 3ο μνημόνιο, το οποίο και διόγκωσε το χρέος, στο οποίο έκανε μάλιστα αναφορά. Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, όπως είπε, είναι το μεγάλο της χρέος που προήλθε από την κρίση ελλειμμάτων, που μας οδήγησε στα μνημόνια, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε 15% έλλειμμα. Για να προσθέσει ότι το πρόβλημα έρχεται από πιο παλιά, από την εποχή του Χρηματιστηρίου, και κορυφώθηκε στην περίοδο Καραμανλή, ενώ το επέτεινε και η διαχείριση της τρόικας με τα λάθη που είχαν κάνει, όπως οι ίδιοι στην συνέχεια παραδέχθηκαν. «Μας φοβίζει το ενδεχόμενο το χρέος να πάει στο 200% του ΑΕΠ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Εμφανίσθηκε να αποτάσσεται τις εκλογές, ενώ σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά έθεσε πλάνο διετίας για να αποκτήσει το κόμμα την οριστική του μορφή, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε όσους αντιδρούν στην... προοδευτική συμμαχία και υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αντίθετες απόψεις στο κόμμα.

Τέλος, με τα Εθνικά αν και υποδέχθηκε θετικά τη συμφωνία με την Ιταλία για χωροθέτηση ΑΟΖ, ζήτησε συμβούλιο αρχηγών. Και ενώ ως πρωθυπουργός προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να ενημερώσει και να συζητήσει το θέμα με την αντιπολίτευση, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη πως δεν συνομιλεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικά με τον ίδιο που έχει και εμπειρία διακυβέρνησης.