Ο κίνδυνος δεν έφυγε παρά τη βαθιά ανάσα για την Ευρώπη

Ο κίνδυνος δεν έφυγε παρά τη βαθιά ανάσα για την Ευρώπη

Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να κερδίζει τον πρώτο γύρο με μια διαφορά έως και 5% συνδέεται με τις επιδόσεις της Βαλερί Πεκρές. Αν δούμε τα ποσοστά της υποψήφιας των Ρεπουμπλικανών, εμφανίζεται να λαμβάνει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό κοντά στο 5%.

Είναι το κλειδί του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών. Είναι το μόνο που δεν κατάφεραν να βρουν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή ότι μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογής της Μαρί Λεπέν ένα ποσοστό κεντροδεξιών ψηφοφόρων, θα κινητοποιούνταν και θα ψήφιζαν αντί για Πεκρές τον Μακρόν, δίνοντάς του στην ουσία ψήφο εξουσίας.

Τα πάντα παραμένουν ανοικτά, αν και οι δηλώσεις του υποψηφίου της αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος είπε «καμία ψήφο στη Λεπέν» αναμένεται να λειτουργήσουν ως ένα φράγμα στα ποσοστά της επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού. 

Εδώ έχει ενδιαφέρον να δούμε από που αντλούν δύναμη η Λεπέν και ο Μελανσόν. Στην περίπτωση της πρώτης, οι επιδόσεις της οφείλονται στο γεγονός ότι η πετυχημένη κατά κοινή ομολογία καμπάνια της, εστίασε στην δυσαρέσκεια της γαλλικής κοινωνίας λόγω της αύξησης στο κόστος διαβίωσης. Αντλεί στην ουσία δύναμη από μια παρόμοια δεξαμενή ψηφοφόρων με εκείνη του Μελανσόν, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστά 20%. Ενα έτερο κομμάτι ψηφοφόρων του Μελανσόν είναι φιλορώσοι, επομένως υπήρχε ο φόβος ότι ενόψει του δεύτερου γύρου ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν τη Μαρί Λεπέν.

Το σαφές μήνυμα του επικεφαλής της γαλλικής αριστεράς «μην ψηφίσετε Λεπέν», βοηθά πολύ τον Μακρόν. Πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου επειδή ο πόλεμος επηρεάζει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις, υπήρχε ο κίνδυνος να ενισχυθούν τις επόμενες εβδομάδες οι επιδόσεις της υποψήφιας του Εθνικού Συναγερμού.

Εάν λοιπόν το κλειδί για τον πρώτο γύρο ήταν οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι, το κλειδί για τον δεύτερο, θα είναι η στάση των ψηφοφόρων της αριστεράς. Αλλωστε, οι δεξαμενές του προέδρου Μακρόν είναι περιορισμένες. Δεν έχει να λαμβάνει παρά από τον Ζαντό (περίπου 5%), την Πεκρές (5%) και την Ινταλγκό (2%). Στον αντίποδα, η Λεπέν έχει λαμβάνειν μόνο από τον ακροδεξιό Ζεμούρ, ο οποίος και συντάχθηκε μαζί της ενόψει του δεύτερου γύρου.

Εκτιμώ ότι μετά και τη δήλωση Μελανσόν, νικητής του δεύτερου γύρου θα είναι πιθανότατα ο πρόεδρος Μακρόν. Δεν παύουν ωστόσο να αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού οι επιδόσεις της Λεπέν. Είναι απόρροια της επένδυσης που έχει κάνει στις επιπτώσεις του πολέμου και στα βάρη που αυτός φέρνει στις πλάτες των εργαζομένων. Δεδομένου ότι το φαινόμενο της ακρίβειας δεν έχει ακόμη φτάσει στην κορυφωσή του, γίνεται προφανές ότι η μάχη θα γίνει πολύ πιο δύσκολη για όσες ευρωπαικές χώρες έχουν εκλογές σε μερικούς μήνες από σήμερα.

* Ο Απόστολος Πιστόλας είναι αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς