7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Ο Καλογρίτσας, ο Παππάς και η αναφορά στον Αρτεμίου

Ο Καλογρίτσας, ο Παππάς και η αναφορά στον Αρτεμίου

Ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να αποκαλύπτει με τις καταθέσεις του στην προανακριτική τόσο τη σχέση το με τον Νίκο Παππά όσο και μια σειρά θεμάτων που έρχονται να προστεθούν στα emails που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη διαδρομή των 3.000.000 ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν ως προκαταβολή για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Χθες προστέθηκε ένα ακόμη όνομα αυτό του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου για τον οποίο ο «κόκκινος εργολάβος» δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως συναντήθηκε παρουσία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.

Η αναφορά που φέρεται να έκανε ο Χρήστος Καλογρίτσας εγείρει ερωτήματα δεδομένου ότι δείχνει μια συνάντηση μαζί με τον Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες τη στιγμή κατά την οποία τουλάχιστον επισήμως δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά εμπλοκής του εν λόγω δικηγόρου ως εκπροσώπου κάποιων εκ των ενδιαφερομένων. Αν και δεν αποσαφηνίστηκε ο χρόνος της συνάντησης, δηλαδή αν έγινε πριν τον διαγωνισμό ή αφού ο κατασκευαστής κρίθηκε έκπτωτος, αξίζει να τονιστεί πως ο Αρτέμης Αρτεμίου διατηρεί μεγάλο νομικό γραφείο που ειδικεύεται στις off αλλά και στις on shore εταιρείες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως υπάρχει μια αναφορά σε κυπριακό λογαριασμό. Και αυτή βρίσκεται στα emails που αντάλλασαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας CCC με τον Κυριάκο Τόμπρα, το πρόσωπο που είχε αναλάβει τις διαδικασίες για τη συνεργασία των δύο πλευρών, για τον οποίο ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει δηλώσει πως τον γνώρισε μέσω του Πάνου Καμμένου, κυβερνητικό εταίρο την περίοδο 2015-2018 του Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, σε ένα από τα emails που ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει συμπεριλάβει στη μηνυτήρια αναφορά του, η πλευρά της CCC απευθύνεται στον Κυριάκο Τόμπρα γράφοντας τα εξής:

«Αγαπητέ Κυριάκο

Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή.

Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος, και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των "φίλων" στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα.

Η προκαταβολή θα πάει σε “φίλους” στα Η.Α.Ε. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα την στείλουν τοπικά.

Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό.

Αναμένοντας τις απόψεις σας».

Η αναφορά σε «Κυπριακό Αριθμό» δείχνει να παραπέμπει σε λογαριασμό αν και αυτό θα διευκρινιστεί μέσα από τη διερεύνηση της διαδρομής του χρήματος, όπως έχει ζητηθεί επισήμως πλέον από την Τράπεζα της Ελλάδα με επιστολή που έχουν στείλει τα μέλη της προανακριτικής που ανήκουν στη ΝΔ.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου

Ο Αρτέμης Αρτεμίου εμφανίσθηκε στο προσκήνιο όταν το 2016 και πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο «συνελήφθη» από τον φωτογραφικό φακό να εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου. Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής ειδικά ως προς το σκέλος που αφορούσε το ταξίδι του στη Βενεζουέλα το 2013 μαζί με τον Νίκο Παππά. Ένα ταξίδι για το οποίο έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά ενώ και οι δύο συνταξιδιώτες έχουν δώσει διαφορετικές εξηγήσεις.

Αυτό που κυριάρχησε όμως ήταν η στάση στο νησί Μαργαρίτα στο οποίο μετέβησαν με το ιδιωτικό αεροσκάφος των αδελφών Χαλίντ, Βενεζουελολιβανίζων επιχειρηματιών άμεσα συνδεδεμένων με το καθεστώς Μαδούρο, σε σημείο μάλιστα που να βρίσκονται υπό τον αυστηρό έλεγχο των αρμοδίων αρχών των ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούν μια μακρά έρευνα για τη διαφθορά στη λατινική χώρα και κυρίως για τη διακίνηση χρυσού, πετρελαίου αλλά και κοκαΐνης.

Σημειώνεται πως για το ταξίδι αυτό ο Νίκος Παππάς είχε δηλώσει ότι πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε την εξουσία, να υπάρξει ανταλλαγή γεωργικών προϊόντων με πετρέλαιο, ενώ ο Αρτέμης Αρτεμίου είχε δηλώσει τα εξής «Σιγά μη πήγαμε στη Βενεζουέλα για να πουλήσουμε πιπεριές και φασόλια»...

Ο Αρτεμίου και ο Πετσίτης

Ο Αρτέμης Αρτεμίου εμφανίζεται όμως και στο μεσοδιάστημα να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και μάλιστα στενοί του συνεργάτες όπως ο Λάμπρος Πιερρής και ένα ακόμη δικηγόρος χρησιμοποιούσαν ως φορολογικό εκπρόσωπο τον Μανόλη Πετσίτη. Πρόκειται για το συμμαθητή και στενό συνεργάτη του Νίκου Παππά ο οποίος εμφανιζόταν διαρκώς δίπλα του ενώ βρισκόταν τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που οι αναφορές στον Αρτέμη Αρτεμίου άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και άρχισαν να αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία της δράσης του.

Για τον εν λόγω συνεργάτη ο Νίκος Παππάς είχε δηλώσει πως ασχολήθηκε, μετά τις εθνικές εκλογές του 2015 με τον ιδιωτικό τομέα, εν τούτοις η παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν διαρκής και εμφανιζόταν ως συνεργάτης σε πολλές από τις επαφές που είχε με υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου.

Ο Πετσίτης αποκαλύφθηκε πως είχε στενή συνεργασία με το γραφείο και συνεργάτες του Αρτέμη Αρτεμίου ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα έμβασμα που καταχωρήθηκε σε λογαριασμό του προερχόμενο από την Κύπρο.

Η κατάθεση Καλογρίτσα

Ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να ήταν κάθετος στο ερώτημα που του έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Πλεύρης αν είχε συναντηθεί με τον Αρτέμη Αρτεμίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ναι» είπε σύμφωνα με πληροφορίας «μαζί με τον Παππά». Και ναι μεν ο αποκαλούμενος «κόκκινος εργολάβος» φέρει το βάρος των αποδείξεων όσων υποστηρίζει όμως την περίοδο του 2016 υπήρξε και άλλη μια συνάντηση του Νίκου Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο.

Ήταν τον Μάιο του ίδιου έτους μετά την συνάντηση που είχε με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, στην Κύπρο. Μάλιστα υπάρχει και σχετική φωτογραφία που έχει καταγράψει του δύο άνδρες να εξέρχονται από καφέ ξενοδοχείου.

Σε κάθε περίπτωση ο Χρήστος Καλογρίτσας οφείλει να διευκρινίσει το λόγο της συνάντησης, εάν αυτή πραγματοποιήθηκε όπως φέρεται να δηλώνει και αν όντως συνδεόταν και για ποιο λόγο με τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εργολάβο ως «ψευδομάρτυρα» και επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα συνδέοντάς τον με την κυβερνώσα παράταξη. Εν τούτοις και οι τρεις μάρτυρες που έχουν προηγηθεί φέρονται στις καταθέσεις τους να δείχνουν σημεία που χρίζουν περαιτέρω διευκρινίσεων.

Υ.Γ. Εντύπωση προκαλεί πάντως και η αναφορά που φέρεται να έκανε ο Χρήστος Καλογρίτσας αργά χθες το απόγευμα, κατά το τρίτο σκέλος της κατάθεσής του στον Κωδικό Α2 που βρίσκεται καταγεγραμμένος σε ένα σημειωματάριο του. Όπως είπε, αφορά πρόσωπο με όνομα και επώνυμο που αρχίζουν από Α απαντώντας σε ερώτημα πως γίνεται να υποστηρίζει ότι οι μετοχές που αυτός θα είχε στο νέο κανάλι ήταν του Νίκου Παππά.