7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Ο Ερντογάν ξηλώνει την επιτροπή νομισματικής πολιτικής - Πτώση της λίρας σε νέο χαμηλό

Ο Ερντογάν ξηλώνει την επιτροπή νομισματικής πολιτικής - Πτώση της λίρας σε νέο χαμηλό
APimages

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέπεμψε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη και τα αντικατέστησε με δύο νέα μέλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της εφημερίδας της κυβέρνησης, στέλνοντας τη λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Οι αποπεμφθέντες ήταν οι υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας Σεμίχ Τουμέν (Semih Tumen) και Ουγκούρ Ναμίκ Κουτσούκ (Ugur Namik Kucuk) με ένα άλλο μέλος της επιτροπής, τον Αμπντουλάχ Γιαβάς (Abdullah Yavas).

Ο Ερντογάν τοποθέτησε τον Τάχα Τσακμάκ (Taha Cakmak) υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τούνα (Yusuf Tuna) νέο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

Στην αγορά οι αναλυτές είδαν την κίνηση ως νέα πολιτική παρέμβαση από τον Ερντογάν που αυτοαποκαλείται εχθρός των επιτοκίων και συχνά πιέζει για τη μείωση τους.

Η ισοτιμία της λίρας εξασθένησε γρήγορα στις 9,19 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, πτώση 1% σε νέο χαμηλό ρεκόρ.

Η λίρα είχε εξασθενήσει κατά 19% φέτος λόγω ανησυχιών για τη νομισματκή πολιτική που ακολουθεί η χώρα.

Τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε απροσδόκητα το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 18% από 19% παρά τον υψηλό πληθωρισμό που τρέχει με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 20%, προκαλώντας ξεπούλημα της λίρας.

Η παρέμβαση στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής ακολούθησε συνάντηση του Ερντογάν με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου (Sahap Kavcioglu) το βράδυ της Τετάρτης.

Οι Γιαβάς και Κουτσούκ είχαν διαφωνήσει πρόσφατα με αποφάσεις της επιτροπής και ο Κουτσούκ είχε αντισταθεί στην πολιτική πωλήσεων των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας σε ξένο νόμισμα για να στηριχτεί η λίρα τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα θυμούνται τη γραμμή του στην κεντρική τράπεζα, ότι η σταθερότητα της λίρας και των τιμών είναι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και οτι ανάπτυξη που βασίζεται σε άλλα μέσα δεν είναι διατηρήσιμη.

O διοικητής Kavcioglu είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου δεν ήταν έκπληξη και δεν επηρέασε την μετέπειτα βουτιά της λίρας.

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής είναι προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν έχει αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη του στον Καβτσίογλου, σχεδόν επτά μήνες μετά την αποπομπή του προκατόχου του.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποπέμψει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία δυόμιση χρόνια κατόπιν διαφωνιών, πλήττοντας τη λίρα αλλά και την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Καβτσίογλου διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο στη θέση του Νατσί Αγκμπάλ (Naci Agbal) ο οποίος είχε ανεβάσει τα επιτόκια στο 19%.