Ο εμφύλιος δεν τελείωσε στη Συρία

Ο εμφύλιος δεν τελείωσε στη Συρία

Η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό αναζωπύρωσε τις εντάσεις στη Συρία, εγείροντας νέες αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας. Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί πως οι τουρκικές δυνάμεις να εισβάλουν ξανά στη Συρία, εναντίον των κουρδικών πληθυσμών, οι απλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών στη χώρα, ζουν πάλι τις δραματικές στιγμές του παρελθόντος.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας μαζί με τις ιρανικές και τις σιιτικές δυνάμεις της Χεζμπολά έγειραν κατά πολύ την πλάστιγγα του εμφυλίου πολέμου προς την πλευρά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Από εκεί που βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, στο χείλος της διάλυσης, το ασαντικό καθεστώς εξώθησε τους αντιπάλους του στη δύσβατη ύπαιθρο, ανακτώντας τον έλεγχο των αστικών κέντρων.

Η βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό με στόχο ένα στρατιωτικό λεωφορείο, η πρώτη με τέτοιο αντίκτυπο από το 2017, ουσιαστικά αμφισβητεί την κυριαρχία του Άσαντ. Είχε βέβαια προηγηθεί μία βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό τον Αύγουστο, που στοίχισε μία ανθρώπινη ζωή. Οι χριστιανικοί πληθυσμοί είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν υποστεί τις δυσμενείς συνέπειες της διαρκούς ανασφάλειας και της οικονομικής καταστροφής στη χώρα.

Η απάντηση του Άσαντ ήταν άμεση και κυνική ως συνήθως, καθώς κρατικές δυνάμεις βομβάρδισαν αντικαθεστωτικές θέσεις στο τελευταίο προπύργιο τους στην Ιντλίμπ, προκαλώντας τουλάχιστον την απώλεια 13 ζωών. Τραγική ειρωνεία πως 14 ανθρώπινες απώλειες είχαν αναφερθεί στη βομβιστική επίθεση της Δαμασκού. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο, εξουδετερώθηκε μία ακόμα βόμβα στο στρατιωτικό λεωφορείο, που θα ανέβαζε τον αριθμό των θυμάτων.

Ως μία εκ των βασικών αντιπάλων του Άσαντ, η Τουρκία βρίσκεται σε άμυνα όλο αυτό το διάστημα. Η πρόσφατη δραστηριοποίηση των ρωσικών δυνάμεων με την υπεροπλία στο αέρα εναντίον των αντιπάλων του ασαντικού καθεστώτος έχει θορυβήσει την Άγκυρα, η οποία ωστόσο διατηρεί χαμηλούς τους τόνους στο ζήτημα, ώστε να μην επηρεάσει αρνητικά τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Δεν κάνει το ίδιο ωστόσο για τους δεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών με κουρδικές οργανώσεις στη Συρία, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως τους εξοπλίζει. Η παρουσία των Κούρδων στη Συρία άλλωστε είναι ένα από τα βασικά κίνητρα της εκ νέου ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, το καθεστώς του Άσαντ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στη χώρα. Οι στυγνές επιθέσεις του προς κάθε κατεύθυνση έχουν δώσει το πάνω χέρι στους εξτρεμιστές και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις στις περιοχές που συγκεντρώνονται οι αντικαθεστωτικοί. Η προηγούμενη πολύνεκρη επίθεση είχε πραγματοποιηθεί από το Ισλαμικό Κράτος από το 2017. Ενδεχομένως άμεσα να αναλάβει μία εξτρεμιστική οργάνωση και τον τωρινό πολύνεκρο βομβαρδισμό.