Ο «χαζομπαμπάς» Ζβέρεφ ξύνει το κεφάλι του για την ATP...

Ο «χαζομπαμπάς» Ζβέρεφ ξύνει το κεφάλι του για την ATP...

Η πατρότητα και οι νίκες δεν έχουν επιτρέψει στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ να αισθάνεται πιο ήρεμος. Ο Γερμανός τενίστας επικράτησε του 17χρονου Κάρλος Αλκαράζ στον πρώτο γύρο του τουρνουά του Ακαπούλκο, τα ξημερώματα της Τρίτης (16/3), ωστόσο στη συνέχεια επανέλαβε τον προβληματισμό του για την αξιολόγηση από την παγκόσμια ομοσπονδία. Ο 23χρονος, ο οποίος προ ημερών έγινε για πρώτη φορά πατέρας, καθώς η – πρώην, πάντως, πλέον – σύντροφός του έφερε στον κόσμο την κόρη τους, παραμένει έξαλλος με την παγκόσμια κατάταξη και (πλαγίως) με τον... Ρότζερ Φέντερερ.

Ο Ζβέρεφ, που βρίσκεται στο Νο7 του κόσμου, πίσω από τον Στέφανο Τσιτσιπά (Νο5) και τον 39χρονο Ελβετό (Νο6), θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο από τη βαθμολογία της ATP, αναφέροντας και το παράδειγμα του Φέντερερ, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε στα κορτ έπειτα από απουσία 14 μηνών. Ο ύψους 1,98 μ. τενίστας ξεκαθάρισε πως «είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Ρότζερ, όμως δεν είναι δυνατόν να είχε να παίξει πάνω από έναν χρόνο και να είναι ψηλότερα από μένα στην κατάταξη».

Υπενθύμισε ότι «σε αυτό το διάστημα έχω αγωνιστεί σε έναν τελικό Γκραν Σλαμ, στο US Open και σε έναν τελικό Masters, στο Παρίσι, κι όμως κάποιος που απείχε τόσο μεγάλο διάστημα είναι πάνω από μένα». Ο Ζβέρεφ τόνισε πως «το σύστημα αξιολόγησης είναι ένα χάλι, μία καταστροφή! Με αυτά τα δεδομένα, δεν δίνω και μεγάλη σημασία στην παγκόσμια κατάταξη, διότι κανονικά θα έπρεπε να είμαι στο Νο 4 ή το Νο 5 του κόσμου. Αυτό που συμβαίνει είναι αν μη τι άλλο παράλογο».

Η υψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει είναι το Νο 3, στο οποίο βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2017. Ο Γερμανός, εκτός από τον περσινό τελικό του US Open, έχει φτάσει στα ημιτελικά του Open Αυστραλίας, επίσης το 2020, αλλά και στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός το 2018 και 2019. Η σταθερά ανοδική πορεία του, η οποία συνδυάζεται με 13 τίτλους και χρηματικά έπαθλα 23 εκατομμυρίων δολαρίων, συνεχίζεται. Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει πως είναι «ριγμένος», ζητά αλλαγές στο σύστημα της βαθμολόγησης και επισημαίνει ότι «με το υπάρχον» δεν είναι εύκολο να δοθούν κίνητρα στη νέα γενιά να βελτιώνεται».