Ο Banksy χρηματοδοτεί πλοίο για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο

Ο Banksy χρηματοδοτεί πλοίο για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Banksy ανέλαβε τη χρηματοδότηση ενός πλοίου, επανδρωμένου με εθελοντές επαγγελματίες διασώστες, για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο, που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική.

Το σκάφος, που φέρει το όνομα «Λουίζ Μισέλ», προς τιμήν της Γαλλίδας αναρχικής φεμινίστριας, άρχισε να επιχειρεί στην περιοχή από την προηγούμενη εβδομάδα. Την Πέμπτη διέσωσε 89 άτομα, μεταξύ των οποίων 14 γυναίκες και 4 παιδιά. Το πλοίο αναζητά ένα μέρος για την ασφαλή αποβίβαση των διασωθέντων.

Το «Λουίζ Μισέλ», που ανήκε παλιότερα στο γαλλικό ναυτικό, είναι βαμμένο ροζ και είναι διακοσμημένο με ένα ολοκαίνουριο έργο του διάσημου street artist: ένα μικρό κορίτσι που προσπαθεί να πιάσει ένα σωσίβιο σε σχήμα καρδιάς.

Ο καλλιτέχνης από το Μπρίστολ, που έχει διατηρήσει μυστική την ταυτότητά του, είναι γνωστός για τα γκράφιτι με πολιτικά ή κοινωνικά μηνύματα, και έχει επιδείξει την ευαισθησία του για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών στο έργο του και παλιότερα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα χρήματα για την αγορά του σκάφους προήλθαν από τις πωλήσεις έργων του καλλιτέχνη. Το προηγούμενο έτος ένα από τα έργα του πουλήθηκε σε δημοπρασία για πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια.