ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Ο Ακάρ «χτύπησε» ξανά κατηγορώντας την Ελλάδα για... επεκτατισμό

Ο Ακάρ «χτύπησε» ξανά κατηγορώντας την Ελλάδα για... επεκτατισμό
AP Images

Για... επεκτατισμό κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την επιθεώρηση των εργασιών κατασκευής της ναυαρχίδας του τουρκικού Ναυτικού, Anadolu. 

Ο Τούρκος υπουργός, συνοδευόμενος από σύσσωμη τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας του επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής το ναυπηγείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατασκευάζεται το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων πολλαπλού ρόλου, Anadolu. Oυσιαστικά ο Ακάρ επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε προ ημερών όταν είχε κατηγορήσει ούτε λίγο ούτε πολύ την Ελλάδα για επεκτατισμό. 

«Οι Έλληνες γείτονές μας με τις πράξεις και λόγια τους κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υπονομεύσουν το έργο που γίνεται και τη θετική πορεία. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι αυτός είναι αδιέξοδος. Δεν θα καταλήξουν κάπου με αυτές τις δηλώσεις και τις προκλήσεις. Αυτό που επιζητούμε εμείς είναι το Διεθνές Δίκαιο. Πώς αμφισβητείτε εσείς τα άρθρα που υπάρχουν σε διεθνείς συμφωνίες; Είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να καταπατηθούν τα δικαιώματα της χώρας μας και του έθνους μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα τετελεσμένο γεγονός. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», είπε ο Ακάρ o οποίος συνέχισε λέγοντας:

«Υπενθυμίζω στους Έλληνες γείτονές μας να λένε τα σωστά και τις αλήθειες. Όσοι αποκαλούν την Τουρκία «επεκτατική», να κοιτάξουν πρώτα τη δική τους την ιστορία, να δουν τις εξελίξεις από το 1821 μέχρι σήμερα, να κοιτάξουν στον χάρτη. Εκεί είναι πολύ σαφές ποιος είναι επεκτατικός και πώς έχει εξαπλωθεί. Είναι μεγάλο λάθος να κατηγορούμε την Τουρκία για επεκτατισμό και να δείχνουμε την Τουρκία ως απειλή, όταν όλες αυτές οι αλήθειες βρίσκονται ενώπιον μας. Οι Έλληνες γείτονες μας να βασίζονται στον εαυτό τους και όχι στους προστάτες τους».

H ναυπήγηση του μήκους 236 μ. TCG Anadolu θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο χρόνο. Το τουρκικό αεροπλανοφόρο θα μπορεί να μεταφέρει έως και 50 μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη. Ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής drones Baykar Defence, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ παρουσίασε πρόσφατα,, λεπτομέρειες του προγράμματος σε διαδικτυακή εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει αναγκαστεί να τροποποιήσει το ελαφρύ αεροπλανοφόρο της Anadolu ώστε να μπορούν να προσγειώνονται drones αντί των μαχητικών αεροσκαφών F-35, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραγωγής.