Νταβός: Διαμάχη ΗΠΑ - Βρετανίας για τον «ψηφιακό» φόρο

Νταβός: Διαμάχη ΗΠΑ - Βρετανίας για τον «ψηφιακό» φόρο

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Βρετανός ομόλογός του Σάτζιντ Τζάβιντ συγκρούστηκαν σήμερα για τη φορολογία, σε μια διαμάχη για το πώς η Ευρώπη φορολογεί τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες του κόσμου.

Ο Τζάβιντ δήλωσε ότι η Βρετανία θα προχωρήσει με τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών τον Απρίλιο παρόλο που ο Μνούτσιν, που καθόταν λίγα μέτρα πιο πέρα στο ίδιο πάνελ, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει «αυθαίρετα» αντίποινα.

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν την επιβολή φόρων σε μηχανές αναζήτησης, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά καταστήματα προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος φόρος στοχοθετεί αθέμιτα τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

«Τα διεθνή φορολογικά θέματα είναι πολύ περίπλοκα και χρειάζονται πολύ χρόνο για να εξεταστούν. Εάν ο κόσμος θέλει να επιβάλει αυθαίρετα φόρους στις ‘ψηφιακές’ μας επιχειρήσεις, θα εξετάσουμε την επιβολή αυθαίρετων φόρων στις αυτοκινητοβιομηχανίες», δήλωσε ο Μνούτσιν σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η Γαλλία, που ήδη εξέτασε την επιβολή αντίστοιχου φόρου, συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να αναστείλει την καταβολή για αυτή τη χρονιά του ‘ψηφιακού’ φόρου αφού η Ουάσινγκτον απείλησε με δασμούς στα γαλλικά κρασιά.

Ο Τζάβιντ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα υπαναχωρήσει.

«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε με τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών τον Απρίλιο», δήλωσε ο Τζάβιντ. «Είναι ένας αναλογικός φόρος και έχει σχεδιαστεί επί τούτου ως προσωρινός φόρος, άρα θα αρθεί μόλις υπάρξει διεθνής λύση».

Δίνοντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να περιορίσει την ένταση, ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί κατ’ ιδίαν, όχι σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, και ότι η βασική συζήτηση πιθανόν θα διεξαχθεί μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μνούτσιν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνάψουν μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ανυπομονούμε για μια νέα εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή είναι μια μεγάλη μας προτεραιότητα για φέτος».

Ο Μνούτσιν πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι είναι απογοητευμένος που η Βρετανία δεν συνάπτει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν από την ΕΕ, δεδομένου ότι θα ήταν ευκολότερος εταίρος στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου