Ντ. Τραμπ: Παίρνω υδροχλωροκίνη εδώ και καιρό

Ντ. Τραμπ: Παίρνω υδροχλωροκίνη εδώ και καιρό

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αποκάλυψε ότι παίρνει το αμφιλεγόμενο φάρμακο υδροχλωροκίνη, το οποίο ο ίδιος προωθούσε αρχικά ως θεραπεία κατά του κορονοϊού.

«Ναι παίρνω υδροχλωροκίνη εδώ και καιρό γιατροί το παίρνουν, άρρωστοι το παίρνουν, νοσοκόμοι το παίρνουν, μέχρι στιγμής είμαι μια χαρά» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους καταστημάτων και αλυσίδων εστίασης.

Σημειώνεται ότι ο πρώην διευθυντής αμερικανικής δημόσιας υπηρεσίας καθ’ ύλην αρμόδιας για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, ο Ρικ Μπράιτ, έκρινε χθες ότι απομακρύνθηκε από τη θέση για πολιτικούς λόγους, επειδή εναντιώθηκε στην ευρεία χρήση χλωροκίνης, ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διαφημίσει επανειλημμένα, μιλώντας για «θείο δώρο» που ίσως «αλλάξει το παιχνίδι».

Σε πανεθνική μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι θάνατοι ανάμεσα στους ασθενείς που τους χορηγήθηκε χλωροκίνη ήταν περισσότεροι έναντι των ασθενών που έλαβαν την τυπική ιατρική φροντίδα.

Η υδροχλωροκίνη αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καλύτερη από την τυπική περίθαλψη σε περισσότερους από 300 άνδρες ασθενείς στα ιατρικά κέντρα Veterans Health Administration σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έκθεση του medRix.

Η μελέτη -υποστηριζόμενη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια- σηματοδότησε τη μεγαλύτερη του είδους της για το αμφιλεγόμενο φάρμακο.

AP Photo/Evan Vucci