Ντ. Τραμπ για εξαγορά Tik Tok από την Oracle: Εξαιρετικό ενδεχόμενο

Ντ. Τραμπ για εξαγορά Tik Tok από την Oracle: Εξαιρετικό ενδεχόμενο

Την προτίμηση του προς την εταιρεία software Oracle η οποία ενδιαφέρεται για την εξαγορά των επιχειρήσεων της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Γιούμα της Αριζόνα, ο Τραμπ είπε "Είναι μια εξαιρετική εταιρεία, απίστευτη και ο ιδιοκτήτης της κορυφαίος τύπος". Το σχόλιο του Τραμπ για τον Λάρι Έλισον δεν είναι τυχαίο αφού ο ιδρυτής της Oracle θεωρείται υποστηρικτής του προέδρου. 

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να επαναλάβει την απαίτηση του για μερίδιο στην επικείμενη εξαγορά της Tik Tok "Είτε είναι η Microsoft είτε η Oracle πρέπει να αποζημιωθούμε, εμείς μεσολαβήσαμε". 

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τις προηγούμενες ημέρες είχε δώσει τελεσίγραφο στην Tik Tok πως θα πρέπει να έχει πουληθεί πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ. 

Το Tik Tok λανσαρίστηκε το 2016 από την Κινεζικό κολοσσό ByteDance και από το 2018 επεκτάθηκε στην διεθνή αγορά. Επί της ουσίας είναι μια εφαρμογή δημιουργίας και ανταλλαγής σύντομων βίντεο. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μικρά μουσικά βίντεο από 3 έως 15 δευτερόλεπτα και σύντομα βίντεο που παίζουν σε λούπα από 3 έως 60 δευτερόλεπτα

Σύμφωνα με τη εφημερίδα Financial Times υπήρξαν ήδη προκαταρκτικές συζητήσεις με την ByteDance με άξονα την απόκτηση των δραστηριοτήτων της σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Η Oracle εταιρεία software του δισεκατομμυριούχου Λάρι Έλισον συνεργάζεται με ομάδα Αμερικανών επενδυτών που ήδη κατέχουν μετοχές της ByteΒΥΤΕ Dance, περιλαμβανομένων των General Atlantic και Sequoia Capital, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, η Microsoft, η οποία προπορεύεται στην "κούρσα εξαγοράς" πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξαγοράς ως τις 15 Σεπτεμβρίου για τις επιχειρήσεις της Tik Tok στις ΗΠΑ αλλά και στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά. Ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι η Microsoft θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά της Ινδίας στην οποία η εφαρμογή είναι απαγορευμένη αυτή τη στιγμή. Από την άλλη η Oracle δεν φαίνεται να έχει τέτοιες προθέσεις. 

AP Photo/Matt York