Ντ. Τραμπ: «Αναβάλλεται η Σύνοδος των G7 - Είναι ξεπερασμένη»

Ντ. Τραμπ: «Αναβάλλεται η Σύνοδος των G7 - Είναι ξεπερασμένη»

Μία ημέρα μετά την άρνηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να δώσει το «παρών» στoυς G7 επικαλούμενη τον κίνδυνο του κορονοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου στην Ουάσιγκτον σύνοδο, λέγοντας μάλιστα ότι είναι «ξεπερασμένη».

«Αναβάλω την συνάντηση γιατί δεν πιστεύω ότι ως G7 αντιπροσωπεύει σωστά αυτό που συμβαίνει στον κόσμο, είναι ξεπερασμένη», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους.

Ισχυρίστηκε δε, ότι θα διοργανώσει μια νέα Σύνοδο το προσεχές φθινόπωρο, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Ινδία και τη Ρωσία.

Μέχρι πρότινος, σταθερή επιδίωξη του Τραμπ ήταν η διοργάνωση της Συνόδου στην αμερικανική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμβολίσει την αποκατάσταση της ομαλότητας, καθώς οι οικονομίες στη Δύση ανοίγουν ξανά μετά το σοκ του κορονοϊού. 

Ωστόσο, το Σάββατο έγινε γνωστό ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, αρνήθηκε να παραβρεθεί, επικαλούμενη τον κίνδυνο του κορονοϊού.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις διατλαντικές συζητήσεις υποστήριξαν ότι ο Τραμπ ήταν εξοργισμένος με την απροθυμία αυτή της Μέρκελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχήμα των G7 παραδοσιακά συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μέχρι το 2015 στις εργασίες λάμβανε μέρος και η Ρωσία, η οποία ωστόσο αποκλείστηκε ως «απάντηση» στη μονομερή προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.