7ος χρόνος, ημέρα 2092η
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Ντ. Μπακογιάννη: Πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία

Ντ. Μπακογιάννη: Πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία

«Με τους Τούρκους πρέπει να μιλάμε, μπορεί να διαφωνούμε και να έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές αλλά πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τα κρίσιμα ραντεβού του Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει οι σχέσεις των δύο χωρών να περάσουν από τη φάση της μη κρίσης.

«Αυτό σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων, μείωση των εντάσεων, αναζήτηση συμφωνίας στο ονομαζόμενο χαμηλό πολιτικό επίπεδο, που είναι οι οικονομικές, πολιτικές δραστηριότητες που φέρουν πιο κοντά τους λαούς. Θα πρέπει να περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι», επισήμανε.

Πρόσθεσε επίσης ότι προσδοκία και ειλικρινής ευχή είναι να υπάρξει χημεία μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στη σημερινή τους συνάντηση, η οποία θα οδηγήσει σε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα βασίζεται σε μια στοιχειώδη εμπιστοσύνη «που αυτή έχει πλήρως χαθεί μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

«Δεν πάμε με κανένα μεγάλο καλάθι, δεν περιμένουμε κανένα κοσμοϊστορικό αποτέλεσμα, αλλά (η συνάντηση Μητστοάκη - Ερντογάν) είναι η βάση μιας ομαλοποίησης των σχέσεων που είναι απολύτως αναγκαία. Με τους Τούρκους πρέπει να μιλάμε, μπορεί να διαφωνούμε και να έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές αλλά πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας», τόνισε.

Αναφορικά με τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι το Αφγανιστάν αποτελεί το πρώτο και ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θα παρουσιάσει στον Μπάιντεν το ενδεχόμενο ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων στη χώρα για την υπεράσπιση του αεροδρομίου και άλλων αναγκαίων υποδομών. Επίσης, θα παρουσιάσει την τουρκική παρουσία στη Λιβύη ως εξισορροπητική της ρωσικής, καθώς η Άγκυρα είναι μια νατοϊκή δύναμη.

Για τον Τζο Μπάιντεν, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε ότι εκτός από την ξεκάθαρη προσωπική του θέση ο Αμερικανός πρόεδρος είναι δεσμευμένος στην υπόθεση των S-400 από το αμερικανικό Κογκρέσο και «άρα δεν βλέπω πως θα έκανε πίσω στο θέμα των S-400».

Επίσης, τόνισε ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί κάποια οριστική ρήξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

«Όχι. Ευθέως σας λέω τη δική μου γνώμη, όχι δεν μας συμφέρει. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από την οποιαδήποτε επιρροή των ΗΠΑ ή της ΕΕ δεν συμφέρει την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι η πρώτη η οποία θα πληρώσει το μάρμαρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι προς είναι όφελος της χώρας μας να βρεθεί η Τουρκία εντός ενός γενικώς αποδεκτού συγκεκριμένου πλαισίου. Συνεπώς, ανέφερε, εάν από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν προκύψει κάτι τέτοιο, θα είναι ένα μήνυμα θετικό και όχι αρνητικό για την Ελλάδα.