7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ντ. Μπακογιάννη: Η Τουρκία φοβάται τις σχέσεις Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Ντ. Μπακογιάννη: Η Τουρκία φοβάται τις σχέσεις Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Η Τουρκία φοβάται τις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, τόνισε σε σημερινή τηλεοπτική της συνέντευξη η Ντόρα Μπακογιάννη. «Εννοείται ότι φοβάται πάρα πολλά γιατί ξέρει πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση και με τον Μπάιντεν και με την Επιτροπή Εξωτερικών η οποία είναι πανίσχυρη με τον Μενέντες», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή έχουμε μια αποκλιμάκωση της έντασης. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Μπακογιάννη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη, - Ερντογάν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάθε περίπτωση μια τέτοια συνάντηση πρέπει να προετοιμαστεί καλά.

«Η Ελλάδα δεν φοβάται ποτέ τον διάλογο» τόνισε.

«Δυστυχώς για τον πρόεδρο Ερντογάν αυτή η εθνικιστική στροφή που έχει κάνει δεν του έφερε τα αναμενόμενα δημοσκοπικά, ζούμε αυτή τη στιγμή, τα αποτελέσματα της πολιτικής του» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ήθελε να τα έχει «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

«Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν του αναγνώρισε κανείς αυτό το δικαίωμα», τόνισε, και έκανε την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα πάρα πολύ πιεσμένος ανάμεσα σε Ρωσία και Αμερική, χώρες οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές όταν πιέζουν.

Οι Ρώσοι δεν είναι παιδάκια και οι Αμερικάνοι, ιδιαίτερα με τον Μπάιντεν, δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια χώρα που θέλουν να ανήκει στην Δύση, να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα και οι τελευταίες ευρωπαϊκές αποφάσεις είναι πολύ συγκεκριμένες ως προς το μήνυμα του στον Ερντογάν, επισήμανε.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία διάβασε σωστά αυτά που οι Ευρωπαίοι της είπαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι αυτό που επιθυμούμε στρατηγικά είναι να έχουμε έναν γείτονα που να αποδέχεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Ωστόσο, αντ` αυτού έχουμε τώρα μια Τουρκία που σαφώς παρανομεί.

«Η βούληση μας όμως είναι να την φέρουμε σε κάποιο λογαριασμό», κατέληξε.