Επίτροπος Οικονομικών: Νωρίς να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος στην οικονομία από τον κορονοϊό

Νωρίς να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος στην οικονομία από τον κορονοϊό

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από το ξέσπασμα του κορονοϊού στην οικονομία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες του μπλοκ επιτρέπουν περισσότερες δαπάνες για έκτακτες καταστάσεις.

«Η επιδημία, η οποία εμφανίστηκε πρώτα στην Κίνα και την περασμένη εβδομάδα στη βόρεια Ιταλία με ταχεία εξάπλωση, προκάλεσε ανησυχία για έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο αντίκτυπο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία», σημειώνει το Reuters παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της σημερινής συνέντευξης Τύπου του Πάολο Τζεντιλόνι.

«Ακόμη δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση και μια σοβαρή πρόβλεψη», είπε ο Τζεντιλόνι  τις Βρυξέλλες αναγνωρίζοντας ότι έχει ήδη υπάρξει «μερική υλοποίηση» του κινδύνου για τυχόν οικονομικό πλήγμα εξαιτίας της επιδημίας.

Ο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ακόμη ότι, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι δυνατές περισσότερες κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των χειρότερων οικονομικών επιπτώσεων από τις έκτακτες καταστάσεις.

«Οι συνθήκες με βάση τις οποίες μπορούν οι χώρες να αξιοποιήσουν αυτό το περιθώριο θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες», σημείωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

AP Photo/Francisco Seco