Ν. Σύψας: Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ίσως το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ίσως το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κορονοϊού το φθινόπωρο στη χώρα μας αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα συμβεί τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, ενώ για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα, είπε πως «είμαστε περισσότερο έτοιμοι σαν σύστημα υγείας, ο πολίτης ξέρει καλύτερα πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, ενώ έχουμε και κάποια φάρμακα στη διάθεσή μας».

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό υπογράμμισε ότι σε γενικές γραμμές τα μέτρα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όχι όμως με τον ίδιο φανατισμό του Μαρτίου και του Απριλίου.

Από τις ηλικιακές ομάδες, η νεολαία είναι αυτή που παρουσιάζει μια τάση παρέκκλισης από την εφαρμογή των μέτρων, τόνισε ο κ. Σύψας, σημειώνοντας ότι «εκεί πρέπει να δοθεί προσοχή, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο».

Επιπλέον, ανέφερε πως το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου, εξηγείται από το ότι οι πανδημίες είναι φυσικά φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους.

Στη χώρα μας, «πέρασε το μπουρίνι από πάνω μας, μπορεί όμως να επανέλθει. Ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Ο κ. Σύψας τόνισε ακόμα πως το άνοιγμα του τουρισμού προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, γι’ αυτό και υπάρχει το πλέγμα των μέτρων στα αεροδρόμια και τους τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, «ο παράγων που θα καθορίσει πώς θα τα πάμε, είναι η συμπεριφορά των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τα φαινόμενα συνωστισμού».

Για τα μέτρα ασφαλείας σε αεροπλάνα και πλοία, υποστήριξε πως στα πρώτα η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ στα δεύτερα θα ήταν μια καλή κι έξυπνη τακτική για την προστασία επιβατών και πληρώματος.

Μίλησε ακόμα και για τα εισαγόμενα κρούσματα λέγοντας πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα». Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο και γι’ αυτό το λόγο γίνονται και τα τεστ στα αεροδρόμια.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών ανήκει στους ασυμπτωματικούς», ανέφερε για να προσθέσει: «Το πρόβλημα της διασποράς από ασυπτωμωατικούς παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος».