Νέος υπουργός Πετρελαίου ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ Τάρεκ Αϊσάμι
Βενεζουέλα

Νέος υπουργός Πετρελαίου ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ Τάρεκ Αϊσάμι

Ο Νικόλας Μαδούρο διόρισε νέο Υπουργό Πετρελαϊκών Υποθέσεων τον Τάρεκ Ελ Αϊσάμι ο οποίος κατηγορείται ότι παρέκαμψε τις κυρώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. 

Ο Αϊσάμι είναι ο πρώτος Υπουργός της Βενεζουέλας που κατηγορήθηκε ότι «χρησιμοποίησε τη θέση εξουσίας του για να εμπλακεί σε διεθνές εμπόριο ναρκωτικών» και «παρέκαμψε τις κυρώσεις και παραβίασε το νόμο για τους βαρόνους των ναρκωτικών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Ο συριακής καταγωγής Αϊσάμι αναλαμβάνει την ευθύνη να διαχειριστεί τον πετρελαϊκό τομέα της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως. Ωστόσο, η κακοδιαχείριση του καθεστώτος Μαδουρο και η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχουν προκαλέσει κατάρρευση στα δημόσια έσοδα της Βενεζουέλας η οποία εξαρτάται σχεδόν σε ποσοστό 90% από τον μαύρο χρυσό.

Οι ειδικοί του ενεργειακού σκηνικού της χώρας, αναφέρουν πως η κυβέρνηση του Νικόλας Μαδούρο δεν έχει το χρήμα που χρειάζεται ώστε να εισάγει τα βασικά συστατικά της διύλισης πετρελαίου και να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Τα στοιχεία μάλιστα από την ClipperData μια εταιρεία αναλύσεων πετρελαίου αναφέρουν ότι τον Μάρτιο του 2020, η Βενεζουέλα εισήγαγε 48.000 βαρέλια διύλισης πετρελαίου από 179.000 βαρέλια τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, τα έσοδα της οποίας αντιστοιχούν περίπου στο 95% των συνολικών εσόδων του καθεστώτος του Καράκας. Τα διυλιστήριά της λειτουργούν πλέον περίπου στο 40%-50% της δυναμικότητας τους, ενώ η παραγωγή έχει πέσει 37% μέσα σε έναν χρόνο, αποδίδοντας περίπου 1 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Υπολογίζεται ότι τα συνολικά χρέη της PDVSA ανέρχονται στα 56 δισ. δολάρια εκ των οποίων αρκετά οφείλονται σε εταιρείες που αναλαμβάνουν τις εργασίες εξόρυξης. 

AP Photo/Fernando Llano, File