Νέο κατοχικό ηγέτη εκλέγουν 200.000 Τουρκοκύπριοι στην σκιά του ανοίγματος στα Βαρώσια

Νέο κατοχικό ηγέτη εκλέγουν 200.000 Τουρκοκύπριοι στην σκιά του ανοίγματος στα Βαρώσια

Το νέο τους κατοχικό ηγέτη εκλέγουν σήμερα οι τουρκοκύπριοι που καλούνται να επιλέξουν μεταξύ έντεκα υποψηφίων στη σκιά της απόφασης να ανοίξουν τα Βαρώσια και ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό. Σύμφωνα με αναλυτές η μάχη θα κριθεί ανάμεσα στον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί, τον Ερ. Τατάρ, εκλεκτό της Άγκυρας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κεντροαριστεράς, Τ. Έρχιουρμαν.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 18.00 ενώ μέχρι τις 17.30 η προσέλευση, σύμφωνα με κυπριακά μέσα, ήταν πολύ χαμηλή και κινούνταν στο 54%-55% των ψηφοφόρων.

Εδώ και μέρες η Τουρκία επιχειρεί με τον “δώρο” προς τον Τατάρ, δηλαδή το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια να επηρρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς τα δύο στρατόπεδα διαμορφώνονται στην βάση της λύσης για το Κυπριακό που το καθένα στηρίζει.

Τη λύση δύο κρατών βασισμένων στην κυρίαρχη ισότητα ή την συνομοσπονδίας, όπως επιδιώκει ο Τατάρ και αυτήν ενός ομοσπονδιακού μοντέλου βασισμένο στον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων και της εξουσίας, όπως προτάσσει ο Ακιντζί. Σημειωτέον ότι ο τελευταίος δήλωσε χθες ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Independent Turkish.

Πώς η Τουρκία προσπάθησε να μπλοκάρει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ικανοποίηση εξέφρασαν, νωρίτερα σήμερα, κυπριακές διπλωματικές πηγές για τη στάση που τήρησαν και στις παρεμβάσεις τους στις διαβουλεύσεις της Παρασκευής και κυρίως τη στάση που τήρησαν στις έντονες τουρκικές παρεμβάσεις, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως μετέδωσε το sigmalive.com, η Τουρκία, αφού αρχικά προσπάθησε να μην υπάρξει συνεδρίαση, στη συνέχεια εργάστηκε για να μην εκδοθεί καμία δήλωση και στη συνέχεια αντί προεδρικής δήλωσης να υπάρξουν μόνο στοιχεία προς τον Τύπο. 

H προεδρική αυτή δήλωση είναι η πλέον ισχυρή αντίδρασης του Σ.Α. μετά από τα ψηφίσματα.

Η συνεδρίαση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα και τελικά στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μίλησε εκ μέρος της Γραμματείας μόνο η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η αξιωματούχος κινήθηκε στο πλαίσιο της δήλωσης του Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας ανησυχία για την τουρκική ενέργεια, χωρίς ωστόσο να την καταδικάσει.

Η κυπριακή διπλωματία προσπάθησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της δήλωσης αναφορά σε καταδίκη των ενεργειών στο Βαρώσι (αντί της έκφρασης βαθιάς ανησυχίας), ωστόσο η αναφορά που είχε την υποστήριξη μονίμων μελών «σκόνταψε» στην αντίθεση δύο μη μονίμων μελών (που δεν κατονομάζονται). Ως γνωστόν για τις προεδρικές δηλώσεις απαιτείται ομοφωνία των μελών του Σ.Α.

Πάντως σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στην τοποθέτησή του εντός του Συμβουλίου, ο βρετανός αντιπρόσωπος Τζόναθαν Άλεν φέρεται να είπε ότι πέραν του ότι το Σ.Α. θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, αν χρειαστεί θα παρέμβει εκ νέου.
 
Ως θετική αποτιμάται η στάση που τήρησαν στο Σ.Α. οι ΗΠΑ, ωστόσο σημειώνεται ότι δεν υπήρξε αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μόνο η πρεσβεία στη Λευκωσία εξέδωσε ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμα:

Μ. Ακιντζί: «Μη φυσιολογικές καταστάσεις σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία»