Νέες καταγγελίες Μανιάτη για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο: Αντί για εφαπαξ 20 εκατ. πήραμε 10

Νέες καταγγελίες Μανιάτη για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο: Αντί για εφαπαξ 20 εκατ. πήραμε 10

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Σκανδαλώδης όρους» κατήγγειλε εκ νέου ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης αποκάλυψε ότι υπάρχει παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία προέβλεπε εφάπαξ ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η σημερινή σύμβαση αναφέρεται σε 10 εκατομμύρια. Κι αυτό την ώρα που σχεδόν τετραπλασιάστηκαν οι συντελεστές δόμησης με το δικαίωμα του αναδόχου για κατά παρέκκλιση όρος δόμησης!

«Είναι εξαιρετικά σημαντική η επένδυση υπό την προϋπόθεση ότι η σύμβαση που θα υλοποιηθεί θα είναι σύννομη κι όχι σκανδαλώδης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, ενώ αιχμές άφησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής είχε αποκαλύψει, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής, ότι ενώ οι μεσιτικές τιμές στην περιοχή του Ασπροπύργου κυμαίνονται στα 100 ευρώ το τετραγωνικό για αγορά γης και στα 450 ευρώ για κτίρια, με την εν λόγω σύμβασης παραχώρησης το δημόσιο θα λάβει ως αντίτιμο μόλις 122 ευρώ το τετραγωνικό και για την έκταση και για τα κτίρια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης επανέλαβε όσα είχε πει περί εφάπαξ τιμήματος μόλις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στο διαγωνισμό του 2006 που κηρύχθηκε άγονος. Συμπέρανε, δηλαδή, ότι τα 10 εκατομμύρια που ορίστηκαν στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2016 και προβλέπει η σημερινή σύμβαση είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Μανώλης Κυριτσάκης υποστήριξε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο  ως αρμόδιο όργανο διαπίστωσε ορισμένες διαφοροποιήσεις μεταξύ προκήρυξης και τελικής σύμβασης αλλά όχι αλλαγή των βασικών όρων του διαγωνισμού. Ως εκ τούτου αποφάνθηκε ότι «δεν υπάρχει κάποια βλάβη του δημοσίου ή αθέμιτο πλεονέκτημα που να παρέχεται στον ανάδοχο».

Η απόφαση του Δ.Σ. της 7ης Ιουνίου του 2016 που προβλέπει εφάπαξ αντάλλαγμα 20 εκατ. ευρώ

απόφαση ΔΣ για Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο