7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Ιράν: Νεαρός άνδρας σκοτώθηκε σε διαδηλώσεις για τις ελλείψεις νερού

Νεαρός άνδρας σκοτώθηκε σε διαδηλώσεις για τις ελλείψεις νερού
Shutterstock

Νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης νύχτας διαδηλώσεων για τις ελλείψεις νερού στο νοτιοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, ο οποίος κατηγόρησε ένοπλους διαδηλωτές για τα πυρά, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Υπενθυμίζεται πως το ο Ιράν είναι αντιμέτωπο με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών, με διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις στην επαρχία Κουζεστάν με αφορά την κρίση αυτή, που έχει επηρεάσει νοικοκυριά, έχει πλήξει τη γεωργία και την κτηνοτροφία και έχει οδηγήσει σε διακοπές υδροδότησης.

«Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ταραξίες πυροβόλησαν στον αέρα για να προκαλέσουν τον κόσμο, αλλά δυστυχώς μια από τις σφαίρες έπληξε θανάσιμα έναν άνθρωπο που βρισκόταν εκεί», όπως δήλωσε στο IRNA ο Ομίντ Σαμπριπούρ, επικεφαλής του κυβερνείου στην πόλη Σαντεγκάν.

Αναλυτικότερα σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται διαδηλωτές να πυρπολούν λάστιχα για να μπλοκάρουν δρόμους και τις δυνάμεις ασφαλείας να προσπαθούν να διαλύσουν τα πλήθη ενώ ακούγονται πυροβολισμοί. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα των βίντεο αυτών.

Κατά τη διάρκεια κάποιων διαδηλώσεων, ορισμένοι ξέσπασαν την οργή τους στο πρόσωπο του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με συνθήματα όπως «Θάνατος στον δικτάτορα» και «Θάνατος στον Χαμενεΐ».

Επιπροσθέτως τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες εργαζόμενοι στον κρίσιμης σημασίας ενεργειακό κλάδο του Ιράν έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες, ζητώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας στα κοιτάσματα αερίου στο νότιο τμήμα της χώρας και σε κάποια διυλιστήρια σε μεγάλες πόλεις.

Να σημειωθεί ότι η οικονομία του Ιράν έχει ‘γονατίσει’ από τις αμερικανικές κυρώσεις και την πανδημία της COVID-19. Εργαζόμενοι, κάποιοι εκ των οποίων παραπονιούνται ότι δεν πληρώνονται, και συνταξιούχοι διαμαρτύρονται εδώ και μήνες, με την δυσαρέσκεια να αυξάνεται για τον υψηλό πληθωρισμό και την ανεργία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ