Αδ. Γεωργιάδης: Νέα προγράμματα «Golden Visa» για ενίσχυση της αγοράς ακινήτων

Νέα προγράμματα «Golden Visa» για ενίσχυση της αγοράς ακινήτων

«Σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και άλλα προγράμματα ανάλογα με την Golden Visa, τα οποία θα ενισχύσουν την αγορά ακινήτων με στόχο την αναγέννησή της», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «ΟΝΝΕΔ Talk», τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων της ΟΝΝΕΔ.

Σύμφωνα με τον υπουργό σύντομα θα ανακοινωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κάνουν ακόμη ευκολότερο το πρόγραμμα της Golden Visa και κάλεσε τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην παρασυρθούν από τη συγκυρία.  Αναφερόμενος δε στην Golden Visa, είπε ότι έχει ξεκινήσει πάλι να παίρνει μπροστά, «τώρα που οι Κινέζοι έφυγαν από τη δική τους καραντίνα".

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμα πως δεν είναι βέβαιη η πρόβλεψη που κάνουν οι οικονομολόγοι για το ύψος της ύφεσης στην Ελλάδα, γιατί όπως είπε «αυτό που παραβλέπουν όλοι οι οικονομολόγοι, είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας κατάστασης, το rebranding που έκανε η Ελλάδα την φέρνει σε πολύ καλύτερη θέση αφετηρίας».

«Πιστεύω ότι οι οικονομικοί αναλυτές δεν έχουν υπολογίσει σωστά, γιατί πάνε με βάση οικονομικά μοντέλα περασμένων ετών και πάνε αναλογικά στις χώρες, και για αυτό πιστεύω ότι θα κάνουμε θετική έκπληξη και θα πάμε καλύτερα απ' ότι νομίζουμε», τόνισε.

Όσον αφορά στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αναμένεται και το οποίο με μόχλευση θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, σημείωσε πως έχει σταλεί ήδη η πρόσκληση προς τις τράπεζες και εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει στις 26 με ‪27 Μαΐου‬. ‪«Στις 20 Μαΐου‬ αναμένεται να ανοίξει και πάλι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο στις έξι πρώτες ημέρες που παρέμεινε ανοικτό, συγκέντρωσε αιτήματα ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ», όπως είπε, «διαθέτει κουμπαρά 1,3 δισ. ευρώ», ενώ πρόσθεσε ότι το ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί.

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε μέτρα που εξαντλούν τα όρια των δυνατοτήτων μας. Χρησιμοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, είτε του ΕΣΠΑ, είτε του κρατικού προϋπολογισμού, είτε της Αναπτυξιακής Τράπεζας και αναμένουμε και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για να δούμε τι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε με ευρωπαϊκά χρήματα, αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού νέο δανεισμό» είπε ο υπουργός. «O επιπλέον δανεισμός, θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει μία διεθνή συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε πολύ» συμπλήρωσε.

Για τη μείωση των φόρων, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει λελογισμένα, ενώ για την αγορά ακινήτων ανέφερε πως θα περάσει μεν δυσκολίες, αλλά υποστήριξε ότι όσοι δεν τρομάξουν και δεν πουλήσουν φθηνά, ή όσοι αγοράσουν τώρα, θα είναι κερδισμένοι.

Μιλώντας για τη βιομηχανική παραγωγή, είπε ότι θα υπάρξουν εξειδικευμένα εργαλεία και ως παράδειγμα υπέδειξε ένα νέο πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που αφορά επενδύσεις, ενώ για την εστίαση, επανέλαβε ότι είναι ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει νωρίτερα από ‪την 1η Ιουνίου‬, καθώς και ότι ο σχεδιασμός που γίνεται, είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν στο 80% της χωρητικότητας, μέσω και της αξιοποίησης μέρους του εσωτερικού χώρου τους.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, πώς θα ήταν η κατάσταση στη χώρα αν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «αν ο κ. Τσίπρας, έπρεπε να λάβει αυτού του τύπου τις αποφάσεις, μέχρι να είχε αποφασίσει, η πανδημία θα είχε εκραγεί στην Ελλάδα».