Νέα περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης- Έκλεψαν 12.000 από ιδιώτη στην Κρήτη

Νέα περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης- Έκλεψαν 12.000 από ιδιώτη στην Κρήτη

Ακόμη μια περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης με την οποία χάκερ απέσπασαν από ανυποψίαστο πολίτη το ποσό των 12.000 ευρώ καταγράφηκε αυτή τη φορά στην Κρήτη σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. 

Ο ελεύθερος επαγγελματίας έλαβε ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο με αποστολέα (να φαίνεται πως είναι) τράπεζα που τον ενημέρωνε ότι δήθεν η κάρτα του έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπήρχαν σε σύνδεσμο (link), να την ενεργοποιήσει και πάλι.

Το link τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοιαζόταν με την ιστοσελίδα της τράπεζας από την οποία είχε λάβει το sms. Το θύμα, πραγματοποίησε τα βήματα, εισάγοντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό χρήστη του τραπεζικού του λογαριασμού. Οι επιτήδειοι κατάφεραν να του αρπάξουν, έτσι, περίπου 12.000.

Το περιστατικό στην Πιερία και η λεία των 18.530 ευρώ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, καλεί τους πολίτες με ανακοίνωσή της, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μηνύματα που δέχονται για ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, με αφορμή τη περίπτωση απάτης πολίτη στην Πιερία, μέσω κινητού τηλεφώνου με τη χρήση μηνύματος.

Συγκεκριμένα, διεξάγεται έρευνα για υπόθεση εξαπάτησης πολίτη, από τον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου αφαιρέθηκαν 18.530 ευρώ.

Το θύμα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η ΕΛ.ΑΣ προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους, ζητώντας να εισάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού.